Ciasto 3 Bit

Ciasta biszkoptowe » Ciasto 3 Bit

Data dodania:sobota, 24 stycznia 2015

Biszkopt

¾ szkl mąki
½ szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do czterech białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

Masa śmietankowa

1 i ½ szkl mleka
200 g masła
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
2 łyżki cukru

W ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Całą szklankę mleka gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.

Bita śmietana

330 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan fixy

Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixów.

Ponadto

1 mała puszka masy krówkowej (400g)
1 i ½ dużej paczki ciastek petit beurre (375g)
100 g gorzkiej czekolady

Masę krówkową (w puszce) dajemy do garnuszka z wodą i gotujemy przez 10 minut. Tak przygotowana będzie się lepiej rozsmarowywać na ciastkach. Poncz 1/4 szkl wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Mieszamy wszystkie składniki.

Wykonanie

Biszkopt nasączony ponczem- masa śmietankowa- warstwa ciastek petit beurre- masa krówkowa- warstwa ciastek petit beurre- bita śmietana – gorzka czekolada pokrojona w piórka. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook