Placek Balowy
Ciasta biszkoptowe » Placek Balowy
Biszkopt
4 jajka
¾ szkl mąki
½ szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka z solą na sztywna pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dodajemy po jednej łyżce do ubitych żółtek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa biała
½ litra mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
200 g masła
W jednej szklance mleka mieszamy obydwie mąki i cukier wanilinowy. Drugą szklankę dajemy do garnka i gotujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko wymieszane z mąką, gotujemy budyń. Zimny budyń ucieramy z masłem na puszysta masę. Masę potem dzielimy na dwie części.
Ponadto
3 paczki ciastek oblanych czekoladą z galaretką w środku (podobne do Delicji)
1/2 dużej paczki ciastek pepitki (petit Buerre- 350g)
1 mała puszka gotowej masy krówkowej (397g)
5-6 łyżek dżemu wiśniowego lub wiśni smażonych
Masę krówkową przed nałożeniem na ciastka podgrzewamy będzie ją wtedy lepiej rozsmarować.
Śnieżka z galaretką
50 g wiórek kokosowych
1 torebka śmietany Śnieżka
1 galaretka malinowa
Bitą śmietanę Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ubijamy ją z zimnym mlekiem -200ml). Gdy śmietana będzie prawie ubita dolewamy tężejąca galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ubijamy wszystko razem.
Wykonanie
Biszkopt - ½ masy białej - na masę dajemy ciastka z galaretką - pomiędzy ciastka dżem wiśniowy - druga połowa masy białej - warstwa ciastek pepitki - ciastka smarujemy podgrzaną masą krówkową - kolejna warstwa ciastek pepitki - na górę śmietana Śnieżka ubita z galaretką- całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Przepis dostałam od koleżanki. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.