Biszkopt z gotowaną masą serową, bakaliami i galaretką brzoskwiniową
Ciasta biszkoptowe » Biszkopt z gotowaną masą serową, bakaliami i galaretką brzoskwiniową
Biszkopt jasny
15 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy nadal aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca wtedy dodajemy po jednym żółtku cały cza ubijamy aż powstanie kogel-mogel. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dodajemy po łyżce do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni. Zostawiamy potem biszkopt w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10 minut.
Gotowana masa serowa
60 dag sera białego półtłustego
15 dag cukru kryształu
1/3 szkl. mleka
2 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
2 łyżki cukru (do budyniu)
125 g margaryny
Dajemy do garnka całe jajka, miękką margarynę, ser, cukier i gotujemy cały czas mieszając żeby się masa nie przypaliła do czasu aż pojawią się bulki, wtedy wlewamy budyń rozmieszamy w mleku z cukrem – gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową masę zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Masa śmietankowa z bakaliami
1 i ½ szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
125 g margaryny
2 łyżki cukru
20 dag bakalii – rodzynki, daktyle, kolorowe ananasy, orzechy laskowe
Jedna szklankę mleka gotujemy w drugiej rozpuszczamy budyń i cukier potem wlewamy do gotującego się mleka – gotujemy budyń. Po ugotowaniu przykrywamy budyń woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa i zostawiamy do wystudzenia. Miękka margarynę ucieramy z zimnym budyniem aż będzie puszysta masa na końcu dajemy pokrojone bakalie- mieszamy.
Ponadto
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
2 szkl wody
Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach gorącej wody, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie zostawiamy do stężenia tak by galaretka dała się nałożyć na górę ciasta i nie spływała.
Poncz
½ szkl soku z brzoskwiń
¼ szkl wody
Mieszamy składniki.
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na jedną część wykładamy całą masę serową (musi być lekko przestudzona) i szybko przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko nasączmy teraz górę biszkoptu, smarujemy masą śmietankową z bakaliami i dajemy stężałą galaretkę z brzoskwiniami. Ciasto dajemy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.