Świąteczne pierniczki z bakaliami

Ciasteczka » Świąteczne pierniczki z bakaliami

1 kg mąki pszennej
35 dag miodu (sztuczny)
25 dag cukru pudru
15 dag margaryny
125 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika (25g)
10 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej

 

Podgrzewamy w garnku miód (nie wolno go zagotować) dodajemy przyprawę do piernika, margarynę a kiedy się wszystko razem połączy wsypujemy stopniowo cukier puder i kakao. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zostawiamy do przestudzenia. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą, bakalie, jajka i wlewamy masę miodową. Wyrabiamy ciasto tak długo aż samo będzie odchodziło od ścianek naczynia. Gotowe dajemy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na noc).
Odrywamy po kawałku ciasta (reszta powinna być cały czas w lodówce) i rozwałkowujemy na grubość 5 mm, a następnie wycinamy pierniczki . Pieczemy w temp. 170-175 stopni przez 12 minut. Gotowe dowolnie ozdabiamy. Pierniczki pozostają miękkie przez cały czas.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook