Ciasteczka korzenne

Ciasteczka » Ciasteczka korzenne

Data dodania:niedziela, 20 listopada 2016

Składniki

50 dag mąki (30 dag pszennej i 20 dag krupczatki)
250 g masła
200 g cukru brązowego Demerara
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/3 szkl mleka
1 torebka przyprawy do piernika (15g)
100 g migdałów
szczypta soli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, szczyptę soli, cukier i masło - wszystko razem siekamy nożem. W kubku mieszamy dwa całe jajka, jedno żółtko i mleko. Wymieszane składniki wlewamy do ciasta. Teraz szybko wszystko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na grubość ok.3-4 mm. Wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy przez 18-20 minut w temperaturze 190 stopni. Z podanej ilości ciasta upiekłam 60 ciasteczek korzennych.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook