Ciasteczka korzenne
Ciasteczka » Ciasteczka korzenne
Składniki
50 dag mąki (30 dag pszennej i 20 dag krupczatki)
250 g masła
200 g cukru brązowego Demerara
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/3 szkl mleka
1 torebka przyprawy do piernika (15g)
100 g migdałów
szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, szczyptę soli, cukier i masło - wszystko razem siekamy nożem. W kubku mieszamy dwa całe jajka, jedno żółtko i mleko. Wymieszane składniki wlewamy do ciasta. Teraz szybko wszystko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na grubość ok.3-4 mm. Wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy przez 18-20 minut w temperaturze 190 stopni. Z podanej ilości ciasta upiekłam 60 ciasteczek korzennych.