Ciasteczka serowe z marmoladą
Ciasteczka » Ciasteczka serowe z marmoladą
Składniki
250 g sera białego półtłustego
250 g margaryny
250 g mąki pszennej
1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały słoiczek marmolady
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, miękką margarynę i ser wszystko razem siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy przy pomocy szklanki lub kubka kółka. Na każde kółko dajemy po łyżeczce marmolady i zlepiamy jak pierogi. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników upiekłam 30 sztuk ciasteczek.