Amoniaczki
Ciasteczka » Amoniaczki
Składniki
1 kg mąki pszennej
250 g margaryny
250 ml kwaśnej śmietany
30 dag cukru
4 jajka
1 białko
1/3 szkl mleka
4 łyżeczki amoniaku
Ponadto
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki cynamonu
Mieszamy składniki
Wykonanie
Ucieramy miękką margarynę z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy całe jajka i śmietanę - ucieramy aż się cukier rozpuści. W ciepłym mleku rozpuszczamy amoniak i wlewamy do ciasta. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze kawałki i schłodzone wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy przy pomocy foremek dowolne kształty. Ciasteczka smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasteczka układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut (na jasnozłoty kolor).