Ciasteczka z serem i rodzynkami
Ciasteczka » Ciasteczka z serem i rodzynkami
Ciasto
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
Masa
50 dag sera białego
2 jajka
¾ szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5-10 dag rodzynek
Wykonanie
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy zimną margarynę pokrojoną w kostkę, śmietanę wszystko razem siekamy nożem – wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie robimy masę serową.
Ser, jajka, cukier i cukier wanilinowy wkładamy do miksera i ubijamy na niezbyt gładką masę ( tak by pozostały grudki sera). Do gotowej masy serowej dodajemy sparzone rodzynki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3 mm. nstępnie kroimy w kwadraty o szerokości 7-8 cm. Na środek każdego ciastka dajemy masę serową i składamy na pół. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 20 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 40 - 45 sztuk.