Kruche ciastka z marmoladą
Ciasteczka » Kruche ciastka z marmoladą
Ciasto kruche
50 dag mąki
10 dag cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1 jajko
7 łyżek mleka
4 łyżki oleju
Ponadto
1 słoik twardej marmolady (360g)
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia- wszystko mieszamy. Na środku robimy dołek i wlewamy mleko oraz olej. Margarynę kroimy na kawałki i dodajemy do reszty składników- teraz wszystko razem siekamy nożem. Gdy ciasto będzie miało postać mokrego piasku wbijamy całe jajko i szybko zagniatamy, potem owijamy w woreczek foliowy i dajemy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery kawałki, każdy z nich rozwałkowujemy na stolnicy tak by powstał prostokąt o szerokości ok. 12 cm. Smarujemy każdy kawałek marmoladą i delikatnie składamy w rulon na trzy razy, następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok.5 cm). Gotowe ciastka pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Z podanej ilości składników upiekłam 25 sztuk ciastek.