Rogaliki drożdżowe z wody

Ciasteczka » Rogaliki drożdżowe z wody

Data dodania:poniedziałek, 23 luty 2015

Składniki

1 kg mąki pszennej
1 margaryna (dałam 250g)
0,5 litra mleka
8 dag drożdży(dałam świeże)
1 margaryna (dałam 250g)

Dodatkowo

marmolada (dałam 750g)
cukier
1 jajko (do smarowania)

Wykonanie – tak robiłam

W dużej misce mieszamy razem przesianą mąkę, pokruszone drożdże, margarynę pokrojoną na kawałki i mleko. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy je w woreczek foliowy i dajemy do garnka z zimną wodą. Ciasto jest gotowe kiedy wypłynie do góry. Na stolnicy wałkujemy po kawałku ciasta (podsypujemy mąką żeby się nie kleiło) i tniemy na prostokąty. Nakładamy marmoladę, zwijamy i nacinamy z jednej strony – tworzymy grzebyk. Smarujemy rozmąconym jajkiem i górę posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 185 stopni na złoty kolor. Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu. Ludzie, miejsca, potrawy."

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook