Rogaliki drożdżowe z wody
Ciasteczka » Rogaliki drożdżowe z wody
Składniki
1 kg mąki pszennej
1 margaryna (dałam 250g)
0,5 litra mleka
8 dag drożdży(dałam świeże)
1 margaryna (dałam 250g)
Dodatkowo
marmolada (dałam 750g)
cukier
1 jajko (do smarowania)
Wykonanie – tak robiłam
W dużej misce mieszamy razem przesianą mąkę, pokruszone drożdże, margarynę pokrojoną na kawałki i mleko. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy je w woreczek foliowy i dajemy do garnka z zimną wodą. Ciasto jest gotowe kiedy wypłynie do góry. Na stolnicy wałkujemy po kawałku ciasta (podsypujemy mąką żeby się nie kleiło) i tniemy na prostokąty. Nakładamy marmoladę, zwijamy i nacinamy z jednej strony – tworzymy grzebyk. Smarujemy rozmąconym jajkiem i górę posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 185 stopni na złoty kolor. Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu. Ludzie, miejsca, potrawy."