Babeczki z kremem budyniowo - śmietankowym

Ciasteczka » Babeczki z kremem budyniowo - śmietankowym

Ciasto

60 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag margaryny
5 dag smalcu
3 łyżki wody

 

Siekamy nożem przesianą mąkę razem z zimną margaryną i smalcem następnie dodajemy cukier, żółtka, wodę - wyrabiamy ciasto. Gotowe chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wycinamy szklanką lub literatką (w zależności od wielkości foremek) kółka. Smarujemy foremki na babeczki margaryną (tylko za pierwszym razem) wylepiamy ciastem i pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia (10- 15minut) ciepłe wyjmujemy z foremek i odkładamy by wystygły.

 

Krem budyniowo- śmietankowy

2,5 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy (budyń na litr mleka - 80g)
5 łyżek cukru kryształu
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 śmietan – fix

Gotujemy budyń śmietankowy z 2,5 szkl mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru. Gdy ostygnie rozcieramy go przy pomocy miksera tak by nie było grudek. Ubijamy śmietankę kremówkę ze śmietan – fixem. Do roztartego budyniu dodajemy po łyżce ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie łyżką aż powstanie puszysty krem.

 

Wykonanie

Na wystudzone babeczki nakładamy krem. Z podanej ilości składników zrobiłam 80 małych babeczek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook