Faworki
Ciasteczka » Faworki
Data dodania:poniedziałek, 02 luty 2015
Ciasto
50 dag mąki pszennej
5 żółtek
5 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu
Ponadto
½ litra oleju
400 g smalcu
Do płaskiego naczynia dajemy obydwa składniki i roztapiamy. Wykonanie Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną i spirytus. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto zagniatamy jeszcze przez ok.10 minut w tym czasie rozciągamy go, rzucamy o stolnice wszystko po to by nabrało pęcherzyków powietrza. Po tym czasie przykrywamy ciasto ściereczką i pozwalamy mu „odpocząć ‘’przez 30 minut. Małe kawałki ciasta wałkujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w paski i robimy faworki. Smażymy w gorącym tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.