Faworki

Ciasteczka » Faworki

Data dodania:poniedziałek, 02 luty 2015

Ciasto

50 dag mąki pszennej
5 żółtek
5 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu

Ponadto

½ litra oleju
400 g smalcu

Do płaskiego naczynia dajemy obydwa składniki i roztapiamy. Wykonanie Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną i spirytus. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto zagniatamy jeszcze przez ok.10 minut w tym czasie rozciągamy go, rzucamy o stolnice wszystko po to by nabrało pęcherzyków powietrza. Po tym czasie przykrywamy ciasto ściereczką i pozwalamy mu „odpocząć ‘’przez 30 minut. Małe kawałki ciasta wałkujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w paski i robimy faworki. Smażymy w gorącym tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook