Ciasteczka kruche z maszynki
Ciasteczka » Ciasteczka kruche z maszynki
Ciasto kruche
900 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
300 g masła
300 g cukru pudru
200 g śmietany
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i masło. W kubku mieszamy całe jajka ze śmietaną, następnie dodajemy je do mąki -wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w woreczek foliowy i dajemy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Do maszynki do mielenia mięsa przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek. Ustawiamy na kształt ciasteczek które chcemy mieć. Ciasto wyjmujemy z lodówki po kawałku, wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób długie ciasteczka dzielimy od razu na kilkucentymetrowe kawałki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C przez 15-20 minut. Jeżeli nie mamy maszynki do mięsa to możemy wykrawać dowolny kształt ciastek przy pomocy foremek do ciastek, lub pociąć w paski i pokroić na mniejsze kawałki jak paluszki.