Ciasteczka maślane ze skórką cytrynową
Ciasteczka » Ciasteczka maślane ze skórką cytrynową
60 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
5 żółtek
250 ml kwaśnej śmietany
20 dag masła
skórka otarta z 1 dużej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder,proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową i ścieramy na tarce o grubych oczkach zimne masło (nie można go zastąpić margaryną) potem wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto – chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i literatką wycinamy kółka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 10 minut.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 80 sztuk.