Faworki na winie
Ciasteczka » Faworki na winie
Ciasto
50 dag mąki pszennej
5 żółtek
200 ml wina białego półsłodkiego
2 łyżki cukru waniliowego
cukier puder do posypania
olej/smalec do smażenia
Wykonanie
W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym do rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy wino i dosypujemy stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i bijemy je wałkiem przez 10 minut. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 20 minut. Zimne ciasto wyjmujemy po kawałku z lodówki, cienko wałkujemy i kroimy na paski. Każdy z pasków mniej więcej 3cm szerokości i 10 cm długości nacinamy w środku wzdłuż, przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy i dajemy na papierowy ręcznik, potem posypujemy cukrem pudrem.