Krucho-drożdżowe serniczki

Ciasteczka » Krucho-drożdżowe serniczki

Ciasto

65 dag mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
25 dag miękkiej margaryny
½ szkl. ciepłego mleka
7 dag świeżych drożdży
4 łyżki cukru kryształu
4 łyżki kwaśnej śmietany

 

Robimy rozczyn z drożdży, mleka i cukru w tym celu podgrzewamy mleko (nie może być zbyt gorące bo wtedy zaparzymy drożdże) dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże wszystko mieszamy i zostawiamy na chwilę, jak zobaczymy że drożdże zaczynają rosnąć rozczyn jest gotowy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy miękką margarynę pokrojoną na kawałki, gotowy rozczyn z drożdży, jajko, żółtko i śmietanę wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski w razie gdy ciasto jest zbyt luźne możemy je podsypać mąką. Wyrobione ciasto zanurzamy razem z miską w ciepłej wodzie (ja nalewam wody do zlewozmywaka i tam umieszczam miskę z ciastem, gdy woda trochę ostygnie to dolewam ciepłej tak by ciasto przez cały czas było w jednakowej temperaturze). Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość (trwa to ok. 1 godziny).

 

Masa serowa

30 dag sera białego półtłustego
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru kryształu

Wszystkie składniki dajemy do miseczki i mieszamy razem łyżką.

 

Wykonanie

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości 6-7 cm i grubość ciasta ok. 3-4 mm. Nakładamy ser i zwijamy w rulon następnie kroimy na mniejsze kawałki i każdy smarujemy roztrzepanym białkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak by łączenia były na spodzie) i pozostawiamy jeszcze ok.10-15 minut aby podrosły. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Z podanej ilości składników upiekłam 35 serniczków.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook