Tort kremowy z owocami

Tort » Tort kremowy z owocami

Biszkopt kakaowy

7 dkg mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru
3 jajka

 

Do 3 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, następnie dajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy, mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy w blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą 30-35 minut w temperaturze 175-180 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

 

Biszkopt jasny

10 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 jajka

Wykonujemy tak samo jak biszkopt kakaowy.

 

Biszkopt cappuccino

5 dkg kawy cappuccino orzechowe
7 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Wykonujemy tak samo jak biszkopt kakaowy.

 

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 torebka masy śmietankowej

Ubijamy zimną śmietankę kremówkę pod koniec wsypujemy masę śmietankową i ubijamy aż będzie puszysta. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną część mieszamy z ananasem drugą część z brzoskwinią.

 

Krem waniliowy

300 ml mleka (1 i1/4 szkl)
10 dkg masła
1 torebka kremu do tortów (smak waniliowy)

Do zimnego mleka wsypujemy krem do tortów i ubijamy pod koniec dodajemy miękkie roztarte masło i ubijamy wszystko razem.

 

Ponadto

½ dużej puszki brzoskwiń
½ puszki ananasa

Kroimy osobno ananas i brzoskwinie w kostkę.

 

Poncz

¾ szkl przegotowanej wody
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cukru

Mieszamy wszystkie składniki razem.

 

Wykonanie

Każdy z biszkoptów nasączamy ponczem. Jako pierwszy dajemy biszkopt kakaowy, kładziemy masę z brzoskwiniami, dajemy biszkopt jasny smarujemy masą z ananasem i przykrywamy biszkoptem cappuccino. Cały tort smarujemy kremem waniliowym i dekorujemy. Ja udekorowałam pozostałym ananasem, jeśli ktoś chce można wykorzystać również resztę brzoskwiń. Ze względu na bitą śmietanę tort najlepiej trzymać w lodówce. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 28Wszystkich: 306625
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook