Tort urodzinowy Andrzeja

Tort » Tort urodzinowy Andrzeja

Biszkopt kakaowo-orzechowy

10 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag siekanych orzechów włoskich
4 dag mąki pszennej
7 dag cukru kryształu
2 dag ciemnego kakao
3 duże jajka
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
trochę sody na końcu noża
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Orzechy zmielone i posiekane mieszamy ze sobą następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao następnie dodajemy do żółtek wymieszanych z orzechami, powoli po jednej łyżce wlewamy też olej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Potem zostawiamy biszkopt w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

 

Masa z serkiem mascarpone

350 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan - fix

Serek mascarpone wyjmujemy z pudełka i rozcieramy w miseczce tak by był puszysty. Osobno ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixem. Po ubiciu dodajemy po jednej łyżce śmietankę do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Od utartej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, resztę dzielimy na dwie części.

 

Ponadto

1 mała paczka podłużnych biszkoptów
5 dag gorzkiej czekolady
ok. 10 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag płatków migdałowych
1 paczka serduszek do dekoracji

 

Poncz z kawy i likieru Amaretto

1/2 szkl. wody
2 pełne łyżeczki prawdziwej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
4 duże łyżki likieru Amaretto

Zalewamy kawę gorącą wodą, dodajemy cukier – mieszamy by się rozpuścił. Do zimnej kawy dodajemy likier i mieszamy całość.

 

Poncz cytrynowy

1/3 szkl wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem cytrynowym. Na jedną część wykładamy połowę masy z serkiem mascarpone, posypujemy połową migdałów, układamy biszkopty namoczone w kawie i likierze. Na namoczone biszkopty wykładamy pozostałą masę z serkiem mascarpone znowu posypujemy resztą migdałów i całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Boki i górę tortu smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górze tortu układamy serduszka, środek posypujemy startą na tarce czekoladą. Gotowy tort dajemy do lodówki najlepiej na całą noc. Piekłam w małej tortownicy o średnicy 20 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 223Wszystkich: 718780
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook