Luksusowy tort orzechowy z masą orzechową

Tort » Luksusowy tort orzechowy z masą orzechową

Biszkopt orzechowy

4 duże jajka
10 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru kryształu
1 łyżka bułki tartej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy nadal aż piana będzie lśniąca, następnie dodajemy po jednym żółtku - wszystko ubijamy na puszysty kogel-mogel. Orzechy zmielone i siekane, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy razem. Tak przygotowane dodajemy po łyżce do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Na końcu wlewamy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą i do tak przygotowanej wlewamy ciasto orzechowe. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku przez 5 minut.

Pieczemy trzy takie biszkopty (podana porcja jest na jeden blat biszkoptu). Podczas pieczenia biszkopt najpierw ładnie rośnie po czym nagle opada i wygląda jakby był zakalec, spokojnie tak ma być, wszystko jest ok. zakalca nie ma.

 

Masa orzechowa

55 dag zmielonych orzechów włoskich
35 dag cukru kryształu
1 szklanka wody
400 g masła
50 ml koniaku

Cukier gotujemy z wodą przez 5 minut (bez przykrywania i mieszania), zdejmujemy z ognia i wsypujemy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy i do utartego dodajemy po łyżce zimnych orzechów, ucieramy aż masa będzie puszysta, na końcu wlewamy koniak i jeszcze chwilę ucieramy żeby się wszystkie składniki ładnie połączyły. Gotową masę dzielimy na trzy części.

 

Poncz

50 ml koniaku
3 łyżki przegotowanej wody

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Nasączamy ponczem pierwszy blat biszkoptu, smarujemy masą, nakładamy drugi nasączony blat biszkoptu znowu smarujemy masą. Całość przykrywamy trzecim blatem. Gotowy tort ładnie przykrywamy pozostałą trzecią częścią masy orzechowej. Dekorujemy wedle uznania. Tort piekłam na rocznicę ślubu moich rodziców. Jest super orzechowy i wszystkim smakował. Przepis dostałam od koleżanki - Halinko dziękuję.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 92Wszystkich: 720568
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook