Tort kawowy z wiśniami i bezami

Tort » Tort kawowy z wiśniami i bezami

Biszkopt kawowy

1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
7 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy mielonej
szczypta soli


Ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na pianę dodając pod koniec ubijania cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Mieszamy wszystko razem - kawę (sypką) i obie mąki oraz proszek do pieczenia -dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo powoli mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

 

Biszkopt kakaowy

3 jajka
1/2 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. cukru kryształu
1 płaska łyżka ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao następnie dodajemy do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

 

Masa kawowa

1,5 kostki margaryny (375 g lub masła)
2 budynie śmietankowe (po 40g- bez cukru)
0/5 litra mleka
3 łyżki cukru kryształu
8 g kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl. cukru pudru

Gotujemy budynie z 0/5 litra mleka oraz z 3 łyżkami cukru kryształu i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z margaryną i cukrem pudrem na puszystą masę wsypując stopniowo kawę. Gotową masę dzielimy na 3 części.

 

Polewa czekoladowa

3 łyżki kakao
4 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
7 dkg margaryny

Mieszamy kakao, cukier i wodę. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej aż powstanie polewa. Gotową polewą polewamy tort.

 

Ponadto

1 słoik dżemu wiśniowego (270g)
10 dkg bez ( najlepiej te pieczone w domu lub cukierni)

 

Poncz

1 szkl. wody
1 cukier wanilinowy

Mieszamy aż się cukier rozpuści.

 

Wykonanie

Biszkopt kawowy dzielimy na pół i nasączamy ponczem. Na jedną połówkę wykładamy słoik dżemu na dżem dajemy 1/3 masy kawowej- przykrywamy nasączonym biszkoptem kakaowym. Na biszkopt kakaowy znów dajemy masę kawową na której układamy bezy (musza być równej wysokości – można je wyrównać ścinając nożem). Smarujemy drugi krążek biszkoptu kawowego niewielką ilością masy kawowej i tą stroną kładziemy na bezach.
Gotowy tort smarujemy pozostałą 1/3 masy i polewamy polewą. Biszkopty piekłam w blaszce o średnicy 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 62Wszystkich: 322372
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook