Tort z ptasim mleczkiem

Tort » Tort z ptasim mleczkiem

Składniki

1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 

MASA

2 galaretki wiśniowe
1 opakowanie Ptasiego Mleczka (lub Alpejskiego Mleczka)
2 polewy czekoladowe
1 budyń wanilinowy
1/5 szkl. mleka
2 łyżki cukru kryształu
3-4 łyżki cukru pudru
1 kostka masła
250 g margaryny

 

Poncz

0,5 szkl. wody
3 łyżki spirytusu

 

Wykonanie

Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Rozpuszczamy galaretki w 0,5 litra wody i zostawiamy do stężenia.
Gotujemy budyń w 1/5 szkl. mleka i 2 łyżkami cukru kryształu.
Ucieramy masło, margarynę i cukier puder na puszysty krem dodając po łyżce ugotowany budyń.
Biszkopt kroimy na pół. Nasączamy ponczem pierwsza połowę i smarujemy masą budyniową, następnie układamy Ptasie Mleczko, a pomiędzy nie nakładamy tężejącą galaretkę. Na nasączoną drugą połowę biszkoptu wykładamy masę budyniową i kładziemy tą stroną na galaretkę.
Boki tortu smarujemy pozostała masą, a na wierzch dajemy polewę czekoladową. Tort należy włożyć do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze stężała i związała razem Ptasie Mleczko.
Tort piekłam w blaszce o średnicy 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 225Wszystkich: 356248
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook