Tort korzenny z masą czekoladową i śliwkami
Tort » Tort korzenny z masą czekoladową i śliwkami
Biszkopt korzenny
25 dag mąki pszennej
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jajek
1 torebka przyprawy korzennej do piernika (25g)
2 łyżki oleju
szczypta soli
Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Potem dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku- ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodajemy po jednej łyżce do ubitych żółtek, bardzo delikatnie mieszamy. W międzyczasie wlewamy też olej. Wszystko razem mieszamy łyżką żeby ciasto nie opadło. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułka tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut.
Masa czekoladowa
1 i ½ szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru na pół litra mleka (40g)
2 łyżki cukru
250 g masła (lub dobrej margaryny)
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła lub margaryny (do roztopienia czekolady)
30 dag śliwek kalifornijskich bez pestek
Jedną szklankę mleka gotujemy. W pozostałej pół szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy żeby się cukier rozpuścił i nie było grudek, następnie wlewamy do gotującego się mleka – gotujemy budyń. Ugotowany budyń przelewamy na talerzyk opłukany zimną wodą i górę przykrywamy woreczkiem foliowym – aby się nie zrobiła twarda skorupa. Masło ucieramy na puszysta masę, a potem dodajemy stopniowo zimy budyń. Do utartej masy dodajemy powoli roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (do większego garnka z woda dajemy mniejszy, w którym jest połamana czekolada i łyżka margaryny- roztapiamy czekoladę nad parą wodną). Ucieramy wszystko razem na masę czekoladową. Z utartej masy odejmujemy 3-4 łyżki tak by wystarczyło na posmarowanie całego tortu. Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Masę dzielimy na dwie cześci.
Ponadto
400 g herbatników korzennych (kwadratowe najlepsze są do układania)
1 średni słoik powidła śliwkowego
Poncz
½ szklanki słodzonej herbaty
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z woda dajemy mniejszy, w którym jest połamana czekolada i łyżka margaryny- roztapiamy czekoladę nad parą wodną). Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wykonanie
Biszkopt korzenny dzielimy wzdłuż na pół. Obydwie połowy nasączamy ponczem.
Kolejność składania tortu: biszkopt korzenny - połowa masy czekoladowej ze śliwkami - warstwa herbatników korzennych - powidło śliwkowe - warstwa herbatników korzennych - druga część masy czekoladowej ze śliwkami - biszkopt korzenny. Cały tort smarujemy odłożoną masą czekoladową bez śliwek. Na górę robimy polewę czekoladową z gorzkiej czekolady. Tort ozdabiamy pierniczkami w kształcie serca. Tort piekłam w kwadratowej tortownicy o długości boku 24 cm. Najlepszy jest na drugi dzień kiedy się smaki „przegryzą” :)