Tort urodzinowy dla Tata

Tort » Tort urodzinowy dla Tata

Jakiś czas temu piekłam tort urodzinowy dla Andrzeja, który bardzo wszystkim smakował. Ponieważ teraz mój Tato obchodzi 67 urodziny postanowiłam, że upiekę taki sam tort tylko z większej ilości składników. Tort znowu okazał się hitem urodzinowym i zniknął w 5 minut.

 

Biszkopt kakaowo-orzechowy

20 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag siekanych orzechów włoskich
6 dag mąki pszennej
12 dag cukru kryształu
3 dag ciemnego kakao
6 jajek
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę sody oczyszczonej na końcu noża
1 torebka cukru wanilinowego (16g)
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Orzechy zmielone i posiekane mieszamy ze sobą następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao następnie dodajemy do żółtek wymieszanych z orzechami, powoli po jednej łyżce wlewamy też olej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Potem zostawiamy biszkopt w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

 

Masa z serkiem mascarpone

500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan - fix

Serek mascarpone wyjmujemy z pudełka i rozcieramy w miseczce tak by był puszysty. Osobno ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixem. Po ubiciu dodajemy po jednej łyżce śmietankę do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Od utartej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, resztę dzielimy na dwie części.

 

Ponadto

1 duża paczka podłużnych biszkoptów
10 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag płatków migdałowych
1 paczka serduszek do dekoracji

 

Poncz z kawy i likieru Amaretto

1 szkl. wody
4 pełne łyżeczki prawdziwej kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
5 dużych łyżek likieru Amaretto

Zalewamy kawę gorącą wodą, dodajemy cukier – mieszamy by się rozpuścił. Do zimnej kawy dodajemy likier i mieszamy całość.

 

Poncz cytrynowy

1/2 szkl wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem cytrynowym. Na jedną część wykładamy połowę masy z serkiem mascarpone, posypujemy połową migdałów, układamy biszkopty namoczone w kawie i likierze. Na namoczone biszkopty wykładamy pozostałą masę z serkiem mascarpone znowu posypujemy resztą migdałów i całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Boki i górę tortu smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górze tortu układamy serduszka. Gotowy tort dajemy do lodówki najlepiej na całą noc. Piekłam w tortownicy o długości boku 24 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 322Wszystkich: 345077
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook