Tort makowy z masą kawową i śliwkami kalifornijskimi

Tort » Tort makowy z masą kawową i śliwkami kalifornijskimi

Ciasto makowe

0,5 kg maku
6 jajek
30 dkg cukru
1 cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki bułki tartej

Mak gotujemy prze z godzinę ma małym ogniu następnie mielimy jeden raz przy pomocy drobnego sitka do maku w przeciwnym wypadku proponuję zmielić dwa razy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym aż się cukier rozpuści. Do ubitych jajek dodajemy zmielony mak i mieszamy. Proszek do pieczenia mieszamy z bułką tartą i dodajemy do masy makowej. Gotową masę makową wylewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45 minut. Upieczone ciasto makowe kroimy na dwa krążki.

 

Biszkopt kawowy

4 jajka
15 dkg mąki
2 łyżeczki kawy naturalnej
15 dkg cukru
1 cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy - ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia sodą i kawą potem dodajemy po łyżce do ubitych żółtek - delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40- 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tak biszkopt przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut. Upieczony biszkopt kawowy dzielimy wzdłuż na dwa krążki i nasączamy herbatą.

 

Masa kawowa

3 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej nescaffe
3 szkl. mleka
1 budyń waniliowy na 1 litr mleka
4 pełne łyżki cukru kryształu
2-3 łyżki cukru pudru
200 g masła
100 g margaryny
20 -25 dkg śliwek kalifornijskich

W jednej szklance mleka rozpuszczamy kawę i budyń mieszamy tak by nie było grudek (gdy będzie zbyt gęste można dodać trochę więcej mleka odejmując z tego co pozostało). Pozostałe mleko zagotowujemy z 4 łyżkami cukru kryształu następnie wlewamy do gotującego się mleka rozpuszczony w mleku budyń z kawą- gotujemy budyń kawowy. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki przykrywamy woreczkiem foliowym i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy razem margaryną i dodajemy po łyżce zimny budyń oraz cukier puder - ucieramy masę na puch. Utartą masę dzielimy na trzy części, jedną zostawiamy czystą do dwóch pozostałych dodajemy śliwki pokrojone na drobne kawałki.

 

Ponadto

1 średni słoik powidła śliwkowego

 

Poncz

½ szklanki lekko osłodzonej herbaty

 

Polewa czekoladowa

3 łyżki wody
3 łyżki cukru
¼ kostki margaryny
3 łyżki ciemnego kakao

Zagotowujemy wodę z cukrem zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę gdy się rozpuści dajemy kakao i mieszamy aż się składniki połączą.

 

Wykonanie

Pierwszy krążek makowy smarujemy masą z dodatkiem śliwek następnie kładziemy krążek biszkoptu kawowego (nasączonego herbatą) smarujemy powidłem śliwkowym przykrywamy krążkiem makowym dajemy drugą część masy kawowej ze śliwkami i całość przykrywamy krążkiem biszkoptu kawowego. Boki tortu smarujemy pozostałą masą czystą bez dodatku śliwek, smarujemy też bardzo cienką warstwą masy górę tortu (wtedy nie wsiąknie nam polewa). Górę tortu polewamy grubą warstwa polewy czekoladowej i dekorujemy. Tort piekłam w blaszce o średnicy 27 cm. Był to tort na rocznicę ślubu moich Rodziców.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 449Wszystkich: 716865
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook