Tort kawowy z bezą orzechową

Tort » Tort kawowy z bezą orzechową

Biszkopt kakaowy

6 jaj
1 szkl. cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180-185 stopni. Wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Ciasto bezowo - orzechowe

5 białek
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
20 dag orzechów włoskich siekanych
szczypta soli

Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli dodając stopniowo  cukier. Do ubitej piany wlewamy miód. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i dodajemy do masy białkowej, wsypujemy grubo posiekane orzechy, wszystko razem delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 min w temp. 175 stopni.

 

Masa krówkowa

1 puszka gotowej masy krówkowej (510g)


Masa kawowa

1 i 1/2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżeczki kawy naturalnej
2 łyżki spirytusu
200 g masła

Gotujemy szklankę mleka z cukrem. Do pozostałej połowy szklanki zimnego mleka dodajemy żółtka, obydwie mąki i  wszystko razem mieszamy żeby nie było grudek.  Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka.  Kawę zaparzamy w połowie szklanki wody.  Lekko przestudzoną kawę wlewamy do gotującego się mleka (dodajemy trochę fusów). Gotujemy budyń kawowy, cały czas mieszamy aby sie nie przypalił. Zostawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło,  dodając po łyżce zimny budyń kawowy, wlewamy spirytus. Jeżeli masa jest mało słodka to dodajemy jeszcze cukier.  Wszystko razem ucieramy na puszystą masę kawową.  Utartą masę dzielimy na dwie części.

Poncz

1/2 szklanki nalewki kawowej

Polewa czekoladowa
 
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i masło. Unosząca się podczas gotowania wody para wodna roztopi nam czekoladę.
 

Wykonanie

Biszkopt kakaowy kroimy na pół, nawilżamy ponczem. Na jedną część wykładamy masę krówkową (można ją troszeczkę podgrzać wtedy będzie się lepiej rozsmarowywać) przykrywamy ciastem bezowo - orzechowym (tego ciasta już nie ponczujemy). Ciasto bezowo - orzechowe smarujemy częścią masy kawowej, przykrywamy drugą połową biszkoptu kakaowego nasączonego ponczem. Cały tort smarujemy drugą częścią masy kawowej. Polewamy polewą czekoladową. Ponieważ tort wychodzi duży zalecam pieczenie w tortownicy  o średnicy nie mniejszej niż 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 1Wszystkich: 338168
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook