Tort kakaowy z wiśniami i nalewką wiśniową

Tort » Tort kakaowy z wiśniami i nalewką wiśniową

Biszkopt kakaowy

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5 dag ciemnego kakao
9 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao następnie dodajemy do ubitych żółtek – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

 

Masa do tortu

300 g masła
3 szkl mleka
2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżeczki ciemnego kakao
3-4 łyżki cukru pudru

Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru, gdy ostygnie ucieramy na pulchną masę razem z masłem dodają go stopniowo po łyżce (możemy dodać cukier puder aby masa była słodsza). Następnie z tej masy odejmujemy 1/3 (masa biała), a do pozostałych 2/3 dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao i cukier puder do smaku. Uzyskaną w ten sposób masę kakaową dzielimy na pół.

 

Poncz

¼ szkl nalewki wiśniowej
¼ szkl przegotowanej wody

Mieszamy składniki.

 

Ponadto

1 galaretka wiśniowa
10 dag czekolady gorzkiej (połowę ścieramy na tarce)
5 dag orzechów laskowych
1 mały słoik wiśni nasączonych spirytusem (moje były z nalewki wiśniowej)

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i zostawiamy do stężenia następnie kroimy w kostkę.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy na trzy blaty. Pierwszy nasączamy lekko ponczem smarujemy połową masy kakaowej układamy pokrojoną w kostkę czekoladę i wiśnie nasączone spirytusem, przykrywamy drugim blatem biszkoptu lekko go nasączamy smarujemy masą białą układamy galaretkę wiśniową i pokrojone orzechy laskowe i przykrywamy nasączonym trzecim blatem biszkoptu. Boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną częścią masy kakaowej. Posypujemy górę i boki tortu startą czekoladą, układamy napis z literek i dekorujemy. Piekłam w blaszce o średnicy 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 99Wszystkich: 307171
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook