Tort cytrynowy z ananasem i kolorowymi bezami

Tort » Tort cytrynowy z ananasem i kolorowymi bezami

Biszkopt cytrynowy

25 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
7 jajek
2 białka (pozostałe z masy cytrynowej)
1 cukier wanilinowy
25 dkg cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z 3 dużych cytryn

Do 9 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Mąkę pszenną przesiewamy mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej na przemian ze startą skórką cytrynową - bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

 

Masa cytrynowa

3 duże cytryny
2 duże budynie śmietankowe bez cukru
15 dkg cukru kryształu
2 i 1/2 szklanki wody
1 galaretka cytrynowa
2 żółtka
250 g margaryny
1 puszka ananasa (565g)

Wyciskamy sok z cytryn dodajemy do 2 szklanek wody, cukru i wszystko razem zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy na gładką masę budynie, żółtka i ½ szklanki wody. Uzyskaną masę budyniową wlewamy do gotującej się wody z cytryną i cukrem – gotujemy budyń. Na końcu wsypujemy do budyniu galaretkę w proszku i mieszamy aż się rozpuści. Na ugotowany budyń nakładamy woreczek foliowy aby się nie zrobiła na wierzchu twarda skorupa i zostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy margarynę dodając stopniowo zimny budyń. Ananasa kroimy na drobne kawałki (część zostawiamy do ozdoby tortu). Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej dajemy drobno pokrojonego ananasa dwie pozostałe zostawiamy czyste.

 

Ponadto

10 dkg kolorowych bez
100 g białej czekolady
5 dkg margaryny

Czekoladę i margarynę roztapiamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z czekoladą i margaryną tak by nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę). Zostawiamy do przestygnięcia.

 

Poncz

1/3 szkl. przegotowanej wody
1/3 szkl. soku z ananasa
1/3 szkl. wódki czystej

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Tort dzielimy na trzy blaty każdy nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie dajemy masę z dodatkiem ananasa przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą czystą układamy kolorowe bezy lekko je dociskamy do masy kładziemy trzeci blat tortu (proponuję tę część masy podzielić sobie na pół i najpierw posmarować drugi blat ułożyć bezy, a pozostałą masą posmarować trzeci blat i tą stroną posmarowaną przykryć bezy). Pozostałą trzecią częścią masy smarujemy boki tortu i cieniutką warstwą górę. Przestudzoną białą czekoladę smarujemy wierzch tortu. Dekorujemy ananasem i kolorowymi bezami.
Tort piekłam w blaszce o średnicy 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 99Wszystkich: 720575
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook