Tort miętowy

Tort » Tort miętowy

Biszkopt kakaowy

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5 dag ciemnego kakao
9 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej w ten sposób piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy stopniowo do ubitych żółtek – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

 

Masa czekoladowa

275 g masła
1 i ½ szklanki mleka
1 budyń czekoladowy bez cukru (45g)
2 łyżki cukru kryształu
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
10 dag pastylek miętowych (Goplany w zielonym sreberku)

Jedną szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałej ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier, następnie wlewamy go do gotującego się mleka, mieszamy do zagotowania się całości budyniu. Ugotowany budyń przekładamy do talerza i przykrywamy woreczkiem foliowym aby nie zrobiła się twarda skorupa. Ucieramy masło na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z margaryną rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą wkładamy mniejszy garnek w którym jest czekolada i margaryna i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę i margarynę). Rozpuszczoną czekoladę dodajemy po łyżce do ucieranej masy czekoladowej. Utartą w ten sposób masę czekoladową dzielimy na pół.

 

Masa miętowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag pastylek miętowych (Goplany w zielonym sreberku)
2 śmietan - fixy

Pastylki miętowe rozpuszczamy w śmietance kremówce lekko ją podgrzewając (śmietanka nie może się zagotować) podczas rozpuszczania cały czas mieszamy. Taką miętową śmietankę dajemy na całą noc do lodówki aby dobrze się schłodziła. Następnego dnia ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy śmietan – fixy. Z tak przygotowanej masy miętowej odkładamy 3 łyżki, które będą potrzebne na ozdobienie góry tortu.

 

Poncz

sok z połowy cytryny
1/2 szkl przegotowanej wody
1 łyżka cukru

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy na trzy blaty. Pierwszy blat nasączamy lekko ponczem, smarujemy połową masy czekoladowej, układamy pokrojone w kostkę pastylki miętowe, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, lekko go nasączamy, smarujemy masą miętową i przykrywamy nasączonym trzecim blatem biszkoptu. Boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną drugą częścią masy czekoladowej. Na górze robimy ozdoby z odłożonej masy miętowej i dekorujemy ażurkami czekoladowymi i listkiem mięty. Tort wkładamy do lodówki do następnego dnia. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 248Wszystkich: 718805
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook