Tort orzechowy z bakaliami

Tort » Tort orzechowy z bakaliami

Biszkopt

8 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg mąki pszennej
20 dkg mielonych orzechów włoskich
szczypta soli

Ubijamy 8 białek ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i orzechy następnie powoli dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45 minut.

 

Ciasto bakaliowe

5 białek
25 dkg cukru pudru
10 dkg rodzynek
10 dkg grubo pokrojonych orzechów włoskich
5 dkg skórki pomarańczowej
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier puder. Wszystkie bakalie mieszamy razem i dodajemy do ubitej piany –delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.

 

Masa orzechowa

2,5 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy
2 łyżki cukru kryształu
1,5 kostki masła
10 dkg mielonych orzechów włoskich
10 dkg cukru pudru
4 dkg ciemnego kakao

Gotujemy budyń śmietankowy z 2 szklanek mleka i 2 łyżek cukru kryształu- odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe 0,5 szklanki mleka parzymy i alewamy zmielone orzechy – odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło dodając stopniowo zimny budyń i sparzone orzechy. Do ucieranej masy dodajemy partiami cukier puder i kakao. Ucieramy wszystko na puszystą masę.

 

Poncz

0,5 szkl. przegotowanej wody
1/2 torebki cukru wanilinowego

Mieszamy razem do rozpuszczenia się cukru.

 

Wykonanie

Biszkopt orzechowy kroimy na pół. Nasączamy jeden blat połową ponczu i smarujemy częścią masy orzechowej na którą kładziemy ciasto bakaliowe.
Na ciasto bakaliowe wykładamy pozostałą masę (zostawiając trochę do posmarowania tortu). Nawilżamy drugi blat biszkoptu i kładziemy na masie.
Cały tort smarujemy pozostałą masą orzechową. Obsypujemy zmielonymi orzechami - potrzeba ok.5-10 dkg. w zależności jaką chcemy mieć grubą warstwę orzechową. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 35Wszystkich: 718846
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook