Tort na Dzień Matki

Tort » Tort na Dzień Matki

Kilka dni temu moja mama poprosiła mnie abym upiekła jej ciasto orzechowe bo miała ochotę na coś słodkiego z orzechami więc upiekłam orzechowiec na francuskim cieście (przepis znajduje się w zakładce ciasta orzechowe - placek orzechowy). Ciasto smakowało i mama była zadowolona. Ponieważ zbliżał się 26 maja, a więc Dzień Matki wymyśliłam że upiekę dla niej tort orzechowy. Tak oto powstał tort orzechowy z masą z serkiem mascarpone posypany migdałami i przełożony biszkoptami namoczonymi w kawie z likierem Amaretto.

 

Biszkopt orzechowy

10 dkg maki pszennej
15 dkg cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
15 dkg orzechów włoskich mielonych
5 dkg orzechów włoskich drobno krojonych
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy nadal aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca wtedy dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijamy aż powstanie kogel-mogel. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dodajemy po łyżce do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy. Równocześnie do żółtek dodajemy też wymieszane razem mielone i krojone orzechy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy potem biszkopt w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Masa z serkiem mascarpone

500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Serek mascarpone wyjmujemy z pudełka i rozcieramy w miseczce tak by był puszysty. Osobno ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixami. Po ubiciu dodajemy po jednej łyżce śmietankę do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Od utartej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, resztę dzielimy na dwie części.

 

Ponadto

1 duża paczka podłużnych biszkoptów
5 dkg płatków migdałowych

 

Poncz z kawy i likieru Amaretto

¾ szkl. wody
3 pełne łyżeczki prawdziwej kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
5 dużych łyżek likieru Amaretto

Zalewamy wrzącą wodą kawę, dodajemy cukier – mieszamy by się rozpuścił. Do zimnej kawy dodajemy likier i mieszamy całość.

 

Poncz cytrynowy

½ szkl. wody
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem cytrynowym. Na jedną część wykładamy połowę masy z serkiem mascarpone, posypujemy połową migdałów, układamy biszkopty namoczone w kawie i likierze. Na namoczone biszkopty wykładamy pozostałą masę z serkiem mascarpone znowu posypujemy resztą migdałów i całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu orzechowego. Boki i górę tortu smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone i dekorujemy. Gotowy tort dajemy do lodówki najlepiej na całą noc. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 219Wszystkich: 719982
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook