Tort bananowy z orzechami i skórką cytrynową
Tort » Tort bananowy z orzechami i skórką cytrynową
Biszkopt bananowy
35 dag mąki pszennej
25 dag cukru
1 szkl orzechów włoskich
3/4 szklanki oleju
5 jajek
2 banany
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
Ubijamy razem całe jajka, olej, cukier i szczyptę soli aż się cukier rozpuści, a masa będzie jak kogel-mogel. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnym tarku. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, następnie wsypujemy partiami do masy jajecznej – mieszamy. Banany kroimy w plasterki, czekoladę w kostkę, orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Na końcu wsypujemy wszystko do utartego ciasta, dodajemy też skórkę cytrynową – delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułą tartą przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa śmietankowa
0,5 litra mleka
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (na ¾ litra mleka)
4 łyżki cukru
300 g masła
Z 0,5 litra mleka odlewamy ¾ szklanki i do tej ilości wsypujemy proszek budyniowy i cukier - mieszamy aż się cukier rozpuści. Pozostałą ilość mleka gotujemy, następnie do tego gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniem i cukrem – gotujemy aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelewamy na głęboki talerz opłukany zimną wodą i przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby się nie zrobiła twarda skorupa- zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy masło dodając po łyżce zimy budyń (jeżeli masa jest mało słodka można dodać trochę cukru pudru). Utartą masę śmietankową dzielimy na trzy równe części.
Ponadto
2 paczki ciastek z galaretką cytrynową ( podobne do Delicji)
ok. 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
10 dag mielonych orzechów włoskich
kilka połówek orzecha włoskiego do dekoracji
10 dag czekolady z nadzieniem (smak jaki kto lubi ja dałam piernikową z nadzieniem śliwkowym i dobrze się skomponowała z pozostałymi smakami)
Poncz cytrynowy
½ szklanki przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Mieszamy wszystkie składniki.
Wykonanie
Biszkopt bananowy kroimy wzdłuż na dwie części i obydwie nasączamy ponczem cytrynowym. Na jedną część wykładamy 1/3 masy śmietankowej, posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową i układamy ciastka z galaretką cytrynową (ciastka układamy stroną z czekoladą do dołu). Na ciastka dajemy drugą część masy śmietankowej i znowu posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Całość przykrywamy biszkoptem bananowym. Górę i boki tortu smarujemy pozostałą masą śmietankową. Boki posypujemy grubą warstwą startych orzechów włoskich, a na górę dajemy posikaną w wiórka czekoladę. Dekorujemy połówkami orzechów. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.