Tort na cieście kruchym - pomarańczowo-orzechowy

Tort » Tort na cieście kruchym - pomarańczowo-orzechowy

Ciasto kruche

55 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
250 g margaryny
4 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder oraz miękką margarynę- wszystko siekamy nożem. W garnuszku mieszamy 6 żółtek i śmietanę, następnie dodajemy do ciasta- szybko wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą owijamy w woreczek foliowy i dajemy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu pieczemy osobno dwa krążki ciasta i w tortownicy o średnicy 25 cm przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Trzeci krążek ciasta pieczemy z bezą na górze. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto najpierw podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, a potem wyjmujemy z piekarnika nakładamy ubitą pianę z białek i dalej pieczemy przez 10-15 minut aż się zrumieni.

 

Ciasto orzechowe

10 dag orzechów włoskich mielonych
5 dag orzechów włoskich siekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
4 białka (pozostałe z ciasta kruchego)
5 dag cukru pudru
szczypta soli

Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy mielone i siekane - wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką żeby piana nie opadła. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut.

 

Masa orzechowa

15 dag orzechów włoskich mielonych
125 g masła
8 dag cukru kryształu
1/3 szkl wody

Gotujemy wodę z cukrem przez ok. 10 minut od zagotowania się wody (w tym czasie nie wolno mieszać, cukier ma się sam rozpuścić). Następnie wsypujemy zmielone orzechy, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo zimne orzechy i ucieramy masę orzechową.

 

Masa pomarańczowa

1 słoik dżemu morelowego (280g)
150 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Mieszamy składniki. Masę dzielimy na dwie części.

 

Wykonanie

Ciasto kruche-masa pomarańczowa-ciasto orzechowe - masa orzechowa - ciasto kruche - masa pomarańczowa - ciasto kruche z bezą.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 223Wszystkich: 720470
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook