Tort czekoladowo-pomarańczowy

Tort » Tort czekoladowo-pomarańczowy

Ciasto czekoladowe

30 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
100 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady mlecznej
4 łyżki likieru pomarańczowego

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej obie czekolady i margarynę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę, następnie wlewamy ostudzoną czekoladę i likier pomarańczowy wszystko razem mieszamy. Ubijamy pianę z 8 białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta czekoladowego – mieszamy. Pieczemy 65-70 minut w temp 190 stopni.

 

Masa czekoladowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
175 g kremu czekoladowego Nutella
1 łyżeczka ciemnego kakao
2 śmietan-fixy

Ubijamy zimną śmietankę z kremem Nutella (musi mieć temperaturę pokojową) dodajemy kakao oraz śmietan-fixy. Masa powinna być puszysta.

 

Masa pomarańczowa

4 pomarańcze
1 szkl. soku pomarańczowego z miąższem
1 galaretka pomarańczowa
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej

Obieramy pomarańcze zdejmując również białą błonkę. Sam miąższ wraz z sokiem uzupełniamy dodatkowo jeszcze szklanką soku pomarańczowego i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę pomarańczową i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy skórkę pomarańczową. Odstawiamy do stężenia.

 

Poncz

¾ szkl. wody
2 łyżki likieru pomarańczowego

Wlewamy likier do przegotowanej letniej wody- mieszamy składniki ponczu.

 

Polewa czekoladowa

3 łyżki wody
3 łyżki cukru
¼ kostki margaryny
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy margarynę gdy się rozpuści dajemy kakao i mieszamy aż się składniki połączą.

 

WYKONANIE

Stożek tortu czekoladowego ścinamy, tort kroimy na trzy części i nasączamy ponczem. Na pierwszy blat dajemy stężałą masę pomarańczową, przykrywamy drugim blatem, dajemy połowę masy czekoladowej i przykrywamy trzecim blatem tortu. Boki i górę tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, gdy ostygnie ozdabiamy pomarańczami. Dajemy do lodówki aby masa pomarańczowa dokładnie stężała. Tort piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm. Boki tortu posypałam startą czekoladą (5 dkg). Najlepszy jest po dwóch dniach.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 15Wszystkich: 718826
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook