• Ciasto ucierane z jagodami

    Ciasto ucierane

    30 dag mąki
    5 jajek
    20 dag cukru
    20 dag margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    ¼ szkl mleka
    ¾ litra jagód

      
                                                             


    Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się cukier rozpuści. Gdy masa będzie puszysta - nie przerywając ucierania - dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli - potem delikatnie mieszamy ją z ciastem. Jagody wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy ¾ ciasta, wsypujemy większą część jagód, wylewamy resztę ciasta i dajmy resztę jagód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40- 45 minut. Piekłam tortownicy o średnicy 27 cm.

     

                                            

    Data dodania:poniedziałek, 20 lipca 2015
  • Ciasto Nutella

    Biszkopt

    1 i 1 /2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki budyniu waniliowego
    6 dużych jajek
    1 szkl. cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier kryształ. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy całość łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Masa śmietankowa

    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    1 i 1/2 szkl. mleka
    200 g masła
    3 łyżki cukru

    Gotujemy budyń z 1 i ½ szkl mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu budyń nie zrobi się twardy na wierzchu). Po wystygnięciu ucieramy z masłem na jednolitą puszystą masę.

     

     


    Poncz

    ½ szkl wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru

    Mieszamy składniki

    Ponadto

    1 duża puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    400 ml kremu czekoladowego Nutella (lub innego kremu czekoladowego)
    330 ml śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
    1 galaretka wiśniowa
    1 paczka okrągłych biszkoptów 
    1 czekolada gorzka

    Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i ½ szkl. wody, dodajemy do nich ½ szklanki soku z brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę, odstawiamy do stężenia. Galaretką wiśniową rozpuszczamy w pół szklanki wody, gdy lekko stężeje ubijamy ją razem ze śmietanką kremówką. Czekoladę kroimy w piórka.

     

    Wykonanie

    Biszkopt kroimy na pół, obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część zostawiamy w blaszce i wykładamy na nią brzoskwinie z galaretką, przykrywamy drugą połową biszkoptu. Smarujemy biszkopt Nutellą, następnie nakładamy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty. Na samym końcu dajemy śmietankę ubitą z galaretką wiśniową. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną czekoladą. Ciasto trzymamy w lodówce. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:poiedziałek, 22 czerwca 2015
  • Ciasto z makiem i kokosami

    Ciasto kruche

    60 dag mąki
    5 żółtek
    15 dag cukru
    250 g margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4-5 łyżek śmietany
    2 łyżki ciemnego kakao

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i tak przygotowane wlewamy do ciasta. Szybko wszystko zagniatamy. Potem dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ją jeszcze raz zagniatamy. Obydwie części ciasta dajemy do lodówki na 30 minut.

    Ciasto z makiem

    25 dag maku
    3 jajka
    10 dag cukru
    1 płaska łyżka mąki
    ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Mak parzymy i mielimy raz przez maszynkę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy do zmielonego maku. Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia i też dodajemy do maku. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
       


    Ciasto kokosowe

    5 białek
    szczypta soli
    1 szkl cukru
    20 dag wiórek kokosowych
    1 płaska łyżka mąki
    ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mieszamy razem wiórka kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy je małymi porcjami do ubitej piany- delikatnie żeby piana nie opadła łączymy wszystkie składniki.

    Ponadto

    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów włoskich siekanych

    Rodzynki przelewamy gorącą wodą.

    Wykonanie

    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia dajemy najpierw jasne ciasto kruche, na ciasto układamy ulubione bakalie (rodzynki, orzechy), dajemy ciasto z makiem, następnie ciasto kokosowe i na górę ścieramy kakaowe ciasto kruche. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:niedziela, 24 maja 2015
  • Tort owocowy

    Biszkopt

    6 dużych jajek
    20 dag mąki pszennej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    20 dag cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do sztywnej, lśniącej piany dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.
     
    Masa z serkiem mascarpone

    500 dag serka mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 łyżka cukru pudru

    Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.

     

     

     

    Ponadto

    1 duża puszka brzoskwiń (850g)
    100 g czekolady mlecznej

    Odkładamy dwie brzoskwinie. Resztę kroimy na kawałki i dzielimy na dwie części.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Owoce do dekoracji: ananas, kiwi, ciemny winogron, maliny.

    Poncz

    ½ szkl. wody
    sok z ok. połowy małej cytryny
    2 łyżeczki cukru

    Wszystkie składniki mieszamy.

    Wykonanie

    Biszkopt dzielimy na trzy części i nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy 1/3 część masy z serkiem mascarpone, układamy połowę pokrojonych brzoskwiń, przykrywamy drugim biszkoptem, dajemy masę z serkim mascarpone i drugą część brzoskwiń. Całość przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptowym . Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy. Na boki tortu dajemy startą czekoladę, a na górze układamy owoce. Tort piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.

    Data dodania:niedziela, 10 maja 2015
  • Kremówka na cieście z piwem

    Ciasto

    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. piwa
    250 g margaryny

    Krem

    1 litr mleka
    1 szkl. cukru kryształu
    2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
    1 szkl. mąki pszennej
    150 g masła
    4 żółtka
     

                                                      

     


    Wykonanie

    Ciasto

    Na przesianą mąkę ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę i wlewamy piwo. Siekamy wszystko razem i wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na pół i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

    Krem

    Z litra mleka odlewamy 1 i 1/2 szkl. dodajemy żółtka, budynie i mąkę - wszystko ubijamy na jednolitą żółtkową masę. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodajemy cukier  i podgotowujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone masło, gdy się rozpuści ponownie stawiamy na ogniu, podgotowujemy i wlewamy masę żółtkową. Należy bardzo uważać aby się krem nie przypalił, najlepiej trzymać go przez chwileczkę na ogniu, zdejmować mieszać łyżką aż będzie gęsty i ponownie postawić na ogień. Ugotowany gorący krem wylewamy na ciasto, przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy . Posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

    Data dodania:czwartek, 7 maja 2015
  • Tort na Rocznicę Ślubu

    Biszkopt kakaowy

    10 dag mąki pszennej
    1 duża łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    15 dag cukru kryształu
    100 g gorzkiej czekolady
    szczypta soli

    Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Biszkopt bakaliowy

    5 żółtek
    8 białek
    25 dag cukru
    10 dag orzechów włoskich siekanych
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    10 dag wiórek kokosowych
    10 dag rodzynek
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag mąki pszennej
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy wsypywać stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy, nie przerywając ubijania, po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Pozostałe składniki: orzechy, rodzynki, kakao, wiórka kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. Następnie tak przygotowane dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy żeby masa nie opadła. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).

    Biszkopt orzechowy

    10 dag mielonych orzechów włoskich
    5 dag mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżka bułki tartej
    10 dag cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku- ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą - dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.

     

     

     


    Masa śmietankowa

    2 budynie śmietankowe bez cukru (porcja na 500 ml, 2x40g)
    7 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    1 litr mleka
    400 g masła
    125 g dobrej margaryny
    1 pełna łyżka kakao

    W dwóch szklankach mleka mieszamy budyń, żółtka i cukier aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko gotujemy i do tego gotującego sie mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy wszystko razem. Następnie gorący budyń przelewamy na talerz, górę przykrywamy woreczkiem foliowym żeby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło i margarynę ucieramy razem, stopniowo dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Teraz możemy spróbować masę i jeśli jest mało słodka to dodać jeszcze cukier (ja dodałam jedną łyżkę cukru pudru). Gotową masę dzielmy na trzy części. Jedna część pozostaje biała, a do dwóch pozostałych dodajemy jedna łyżkę ciemnego kakao.

     

     


    Ponadto

    1 duża puszka brzoskwiń (850g)
    1 puszka ananasa (565g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    15-20 dag mielonych orzechów do obłożenia tortu
    1 opakowanie serduszek w czekoladzie

    Galaretki rozpuszczamy w 0,5  litra wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do galaretek. Zostawiamy do stężenia. Ananasy w plastry kroimy na pół.

    Poncz

    ½ szkl przegotowanej wody
    4 łyżki czystej wódki

    Mieszamy składniki

    Wykonanie

    Biszkopt czekoladowy (nasączony) - jedna część masy kakaowej - brzoskwinie w galaretce – biszkopt bakaliowy (nasączony) – masa biała (trochę)- ananasy w plastry- masa biała (pozostała część)- biszkopt orzechowy. Cały tort i górę smarujemy drugą połową masy kakaowej. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami a na górę robimy napis z kolorowych drażetek i dajemy czekoladowe serduszka i czerwone serca z papieru. Tort piekłam w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach 26x36 cm. Waga tortu ponad 5 kg.

    Data dodania:wtorek, 07 kwiecień 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook