• Kremówka na cieście z piwem

    Ciasto

    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. piwa
    250 g margaryny

    Krem

    1 litr mleka
    1 szkl. cukru kryształu
    2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
    1 szkl. mąki pszennej
    150 g masła
    4 żółtka
     

                                                      

     


    Wykonanie

    Ciasto

    Na przesianą mąkę ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę i wlewamy piwo. Siekamy wszystko razem i wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na pół i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

    Krem

    Z litra mleka odlewamy 1 i 1/2 szkl. dodajemy żółtka, budynie i mąkę - wszystko ubijamy na jednolitą żółtkową masę. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodajemy cukier  i podgotowujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone masło, gdy się rozpuści ponownie stawiamy na ogniu, podgotowujemy i wlewamy masę żółtkową. Należy bardzo uważać aby się krem nie przypalił, najlepiej trzymać go przez chwileczkę na ogniu, zdejmować mieszać łyżką aż będzie gęsty i ponownie postawić na ogień. Ugotowany gorący krem wylewamy na ciasto, przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy . Posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

    Data dodania:czwartek, 7 maja 2015
  • Tort na Rocznicę Ślubu

    Biszkopt kakaowy

    10 dag mąki pszennej
    1 duża łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    15 dag cukru kryształu
    100 g gorzkiej czekolady
    szczypta soli

    Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Biszkopt bakaliowy

    5 żółtek
    8 białek
    25 dag cukru
    10 dag orzechów włoskich siekanych
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    10 dag wiórek kokosowych
    10 dag rodzynek
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag mąki pszennej
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy wsypywać stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy, nie przerywając ubijania, po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Pozostałe składniki: orzechy, rodzynki, kakao, wiórka kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. Następnie tak przygotowane dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy żeby masa nie opadła. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).

    Biszkopt orzechowy

    10 dag mielonych orzechów włoskich
    5 dag mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżka bułki tartej
    10 dag cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku- ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą - dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.

     

     

     


    Masa śmietankowa

    2 budynie śmietankowe bez cukru (porcja na 500 ml, 2x40g)
    7 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    1 litr mleka
    400 g masła
    125 g dobrej margaryny
    1 pełna łyżka kakao

    W dwóch szklankach mleka mieszamy budyń, żółtka i cukier aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko gotujemy i do tego gotującego sie mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy wszystko razem. Następnie gorący budyń przelewamy na talerz, górę przykrywamy woreczkiem foliowym żeby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło i margarynę ucieramy razem, stopniowo dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Teraz możemy spróbować masę i jeśli jest mało słodka to dodać jeszcze cukier (ja dodałam jedną łyżkę cukru pudru). Gotową masę dzielmy na trzy części. Jedna część pozostaje biała, a do dwóch pozostałych dodajemy jedna łyżkę ciemnego kakao.

     

     


    Ponadto

    1 duża puszka brzoskwiń (850g)
    1 puszka ananasa (565g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    15-20 dag mielonych orzechów do obłożenia tortu
    1 opakowanie serduszek w czekoladzie

    Galaretki rozpuszczamy w 0,5  litra wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do galaretek. Zostawiamy do stężenia. Ananasy w plastry kroimy na pół.

    Poncz

    ½ szkl przegotowanej wody
    4 łyżki czystej wódki

    Mieszamy składniki

    Wykonanie

    Biszkopt czekoladowy (nasączony) - jedna część masy kakaowej - brzoskwinie w galaretce – biszkopt bakaliowy (nasączony) – masa biała (trochę)- ananasy w plastry- masa biała (pozostała część)- biszkopt orzechowy. Cały tort i górę smarujemy drugą połową masy kakaowej. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami a na górę robimy napis z kolorowych drażetek i dajemy czekoladowe serduszka i czerwone serca z papieru. Tort piekłam w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach 26x36 cm. Waga tortu ponad 5 kg.

    Data dodania:wtorek, 07 kwiecień 2015
  • Babka z ajerkoniakiem

    Składniki

    1 i ½ szkl mąki pszennej
    ½ szkl mąki ziemniaczanej
    5 dużych jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    1 szkl ajerkoniaku
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki domowej roboty cukru waniliowego
    2 łyżki ciemnego kakao


    Polewa czekoladowa

    150 g mlecznej czekolady
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem dajemy do garnuszka. Garnuszek ten trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania czekoladę cały czas mieszamy łyżką.

     

            

     


    Wykonanie

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli olej, a potem ajerkoniak. Mąkę przesiewamy,  mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto dzielimy 2/3 do 1/3. Do tej 1/3 dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy 2/3 jasnego ciasta a potem ciasto kakaowe. Pieczemy babkę przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową. Przepis jest na dużą babkę taką do upieczenia w blaszce o średnicy 26 cm z kominem. Jeżeli nie macie takiej blaszki proponuję upiec dwie jednakowe w mniejszych blaszkach.

    Data dodania:poniedziałek, 30 marzec 2015
  • Piernik z dżemem z czarnej porzeczki

    Składniki

    2 i ½ szkl mąki
    1 i ½ szkl cukru
    1 szkl mleka
    ½ szkl oleju
    4 jajka
    3 pełne łyżki ciemnego kakao
    1 torebka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)

     

     

     


    Polewa czekoladowa

    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy garnek z czekoladą i masłem, unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę).

     

     

     


    Wykonanie

    Ubijamy całe jajka z cukrem na puszysty kogel – mogel. W drugiej miseczce mieszamy łyżką wszystkie pozostałe składniki. Do tych składników wlewamy ubite jajka z cukrem – mieszamy wszystko razem. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
    Piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 9 marca 2015
  • Tort Tiramisu


    Biszkopt

    7 jajek
    20 dag mąki pszennej
    1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
    20 dag cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy małymi porcjami cukier i ubijamy, aż piana będzie bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz budyniem, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto - pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy nasz biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.

    Masa z serkiem mascarpone

    750 dag serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 śmietan-fix
    80 g cukru pudru

    Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i delikatnie go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Z gotowej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, pozostałą dzielimy na dwie części.

                                         

                                           

                                                                            

     


    Poncz

    3/4  szkl wody
    4 torebki kawy rozpuszczalnej (4x20g)
    1/3  szkl likieru Amaretto

    Gorącą wodą zalewamy kawę. Po wystudzeniu mieszamy z likierem.

    Ponadto

    2 duże paczki biszkoptów (2x140g)
    3 łyżki ciemnego kakao
    80g groszków czekoladowych do pieczenia (lub czekolady gorzkiej)

    Wykonanie

    Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Nasączamy pierwszy blat ponczem, dajemy masę z serkiem mascarpone, posypujemy kakao i połową groszków czekoladowych. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, znowu nasączamy ponczem, smarujemy masą z serkiem mascaropne, posypujemy kakao i posypujemy groszkami czekoladowymi. Na górę dajemy trzeci blat tortu. Cały tort smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone. Górę posypujemy kakao, a dookoła tortu układamy płotek z biszkoptów. Dajemy do lodówki najlepiej na cała noc. Tort piekłam w blaszce o średnicy 25cm.

    Data dodania:wtorek, 3 marca 2015
  • Rogaliki drożdżowe z wody

    Składniki

    1 kg mąki pszennej
    1 margaryna (dałam 250g)
    0,5 litra mleka
    8 dag drożdży (dałam świeże)
    1 jajko

    Dodatkowo

    marmolada (dałam 750g)
    cukier
    1 jajko (do smarowania)

     

     

    Wykonanie – tak robiłam

    W dużej misce mieszamy razem przesianą mąkę, pokruszone drożdże, margarynę pokrojoną na kawałki i mleko. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy je w woreczek foliowy i dajemy do garnka z zimną wodą. Ciasto jest gotowe kiedy wypłynie do góry. Na stolnicy wałkujemy po kawałku ciasta (podsypujemy mąką żeby się nie kleiło) i tniemy na prostokąty. Nakładamy marmoladę, zwijamy i nacinamy z jednej strony – tworzymy grzebyk. Smarujemy rozmąconym jajkiem i górę posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 185 stopni na złoty kolor.
    Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu. Ludzie, miejsca, potrawy."

     

    Data dodania:poniedziałek, 23 luty 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook