• Pijak

    Biszkopt

    4 jajka
    10 dag cukru
    3 łyżki oleju
    15 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy same 4 białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do ubitej piany- nie przerywając ubijania -dodajemy stopniowo cukier . Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy biszkopt. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

    Ciasto makowo-kokosowe

    6 białek
    15 dag cukru
    15 dag suchego maku
    15 dag wiórków kokosowych
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. W miseczce mieszamy suchy mak, wiórka kokosowe i proszek do pieczenia. Do ubitej na bardzo sztywno piany dodajemy po jednej łyżce wymieszany suchy mak, wiórka kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość łyżką tak żeby piana nie opadła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.

     

                                                                  


    Masa śmietankowa

    2 szkl. mleka (0,5 litra)
    6 żółtek
    1 budyń śmietankowy z cukrem (60g)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    200 g masła lub margaryny

    Jedną szklankę mleka gotujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka, budyń, mąkę i cukier. Mieszamy wszystkie składniki aż nie będzie grudek i cukier się rozpuści. Wlewamy taką mieszankę do gotującej się tej jednej szklanki mleka. Energicznie mieszamy i gotujemy budyń (uważamy żeby się nie przypalił). Po ugotowaniu wylewamy go do talerza wcześniej opłukanego zimną wodą, górę nakrywamy woreczkiem foliowym aby nie zrobiła się twarda skorupa i pozostawiamy do wystudzenia. Ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń.

    Polewa czekoladowa

    150 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła

    Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i masło. Mniejszy garnek nie może dotykać gorącej wody. Mieszamy składniki, a unosząca się podczas gotowania wody para wodna roztopi nam czekoladę.

    Poncz

    1/2 szklanki wódki wymieszanej z wodą (pół na pół)

    Ponadto

    1 szklanka wódki
    1 paczka okrągłych biszkoptów (140g)
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)
    3-4 łyżki wiórek kokosowych

    Wykonanie

    Zimny biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie kładziemy ciasto makowo-kokosowe i wykładamy masę śmietankową. Na masie układamy namoczone w wódce okrągłe biszkopty. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.

    Data dodania:12 grudnia 2017
  • Kokietka

    Ciasto miodowe

    1 jajko
    25 dag mąki
    3 łyżki miodu płynnego
    3 łyżki cukru pudru
    1/4 kostki margaryny (70g)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki. Wszystko razem siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy ciasto i pieczemy przez 20-25 minut temperaturze 180 stopni.

    Biszkopt

    4 jajka
    10 dag cukru
    15 dag mąki
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Następnie dodajemy stopniowo te składniki do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto miodowe. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Masa jabłkowa

    1 kg jabłek
    1 galaretka agrestowa

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Podgrzewamy na ogniu do odparowania reszty soku. Na końcu wsypujemy galaretkę i jeszcze przez chwilę smażymy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Masa serowa

    50 dag serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego
    2 galaretki wiśniowe

    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Tężejącą wlewamy do serka i mieszamy.

    Masa makowa

    1 puszka masy makowej z bakaliami ok. 90 dag
    1 galaretka cytrynowa

    Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Lekko przestudzoną mieszamy z masą makową.

     


    Ponadto

    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 i 1 /2 szklanki wody

    Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki wody – zostawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie kroimy w paski.

    Wykonanie

    Blaszkę, w której piekły się ciasta (miodownik i biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać z każdej strony na długość 15 cm ponieważ ciasto jest wysokie i całe na wysokość nie zmieści się w standardowej blaszce. Po wyłożeniu masy jabłkowej na ciasto miodowe, dajemy ciasto na chwilę do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Postępujemy tak z każdą kolejno nakładaną warstwą. Warstwa z serkiem szybko zastyga.

    Składanie ciasta

    Ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt - masa serowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - galaretka brzoskwiniowa.
    Ciasto dajemy do lodówki aby wszystkie warstwy dobrze zastygły. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.

    Data dodania:28 sierpnia 2017r
  • Ciasto serowe z borówkami i kruszonką

    Składniki

    20 dag sera białego półtłustego
    10 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    5 łyżek oleju
    6 łyżek mleka
    35 dag mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

                                                                           
    Kruszonka

    15 dag masła
    15 dag cukru
    20 dag mąki

    Roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę. Wszystko mieszamy. Nie rozgniatamy grudek.

    Ponadto

    1 litr borówek
    1 budyń waniliowy (40g)

    Borówki płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Suche posypujemy proszkiem budyniowym, tak aby były całe oblepione.                                             

                                          

    Wykonanie

    Ucieramy mikserem w misce ser biały, cukier, cukier waniliowy i jajko tak żeby trochę rozetrzeć ser i żeby cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy olej i mleko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę. Po dodaniu wszystkiej mąki zagniatamy ciasto ręką i wyrabiamy aby było gładkie. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy równo ciastem. Na cieście układamy borówki, a górę posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.

    Data dodania:sobota, 19 sierpnia 2017r
  • Ciasto ze śliwkami

    Składniki

    40 dag mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny Bielmar - Palma
    20 dag cukru
    5 jaj
    60 dag śliwek



     

    Ponadto

    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru trzcinowego Demerara

    Mieszamy składniki

    Wykonanie

    Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy partiami miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej podzielić sobie margarynę i mąkę na 4 równe części i dawać równocześnie mąkę i margarynę. Następną część dajemy dopiero jak poprzednia dobrze się utrze i nie będzie kawałków margaryny w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy skórką do dołu połówki śliwek. Śliwki posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem trzcinowym. Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.

    Data dodania:niedziela, 13 sierpnia 2017
  • Przekładaniec makowo - orzechowy z masą czekoladową i brzoskwiniami

    Ciasto makowe

    25 dag maku
    5 jajek
    15 dag cukru
    10 dag margaryny
    3 łyżki miodu
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżka mąki pszennej
    5 dag rodzynek

    Mak gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Zimny mielimy jeden raz przy pomocy drobnego sitka do maku. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy łyżką aż się cukier całkiem rozpuści. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do zmielonego maku. Następnie wlewamy przestudzoną masę miodową oraz wrzucamy sparzone rodzynki. Dodajemy mąkę i sodę. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę makową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

     

                                                      

     

    Biszkopt orzechowy

    5 jajek
    25 dag mielonych orzechów włoskich
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel - mogel. W osobnym naczyniu mieszamy razem zmielone orzechy (zmieliłam je w blenderze, niezbyt dokładnie), proszek do pieczenia i mąkę. Po wymieszaniu dodajemy po łyżce do ubitych jajek i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.

    Masa czekoladowa

    500 ml mleka
    1 duży budyń czekoladowy bez cukru (porcja na 3/4 l mleka)
    4 pełne łyżki cukru
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    250 g masła

    Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy do niej: proszek budyniowy, kakao i cukier, mieszamy tak by nie było grudek i cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy to do gotującego się pozostałego mleka. Gotujemy budyń. Potem odstawiamy do wystygnięcia (na górę można nałożyć woreczek foliowy aby się nie zrobiła twarda skorupa). Ucieramy miękkie masło z zimnym budyniem na puszystą masę. Utartą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dajemy 5 dag pokrojonej czekolady.
     

     

    Ponadto

    1 i 1/2  opakowania okrągłych biszkoptów
    1 puszka brzoskwiń (850g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    5 dag czekolady gorzkiej z orzechami (do masy czekoladowej)
    10 dag siekanych orzechów (do posypania góry ciasta)
    3/4 szkl nalewki kawowej (można dać kawę z alkoholem)

    Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zostawiamy do stężenia.

    Polewa czekoladowa

    150 g czekolady gorzkiej z orzechami
    1 łyżka masła

    Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i masło. Unosząca się podczas gotowania wody para wodna roztopi nam czekoladę.

    Wykonanie

    Ciasto makowe (nasączamy nalewką) - 1/2 masy czekoladowej (porcja z czekoladą) - okrągłe biszkopty – brzoskwinie w galaretce – 1 /2 masy czekoladowej – biszkopt orzechowy (stroną nasączoną kładziemy na masę) - polewa czekoladowa + orzechy.
    Piekłam w dużej blaszce z zaokrąglonymi brzegami, blaszka o wymiarach 25x35 cm. Ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.

    Data dodania:poniedziałek, 3 lipca 2017
  • Ciasto kakaowo - kokosowe z gotowaną masą serową


    Biszkopt kakaowy

    6 dużych jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Nie przerywając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ubitych żółtek. Delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

    Ciasto kokosowe

    6 białek
    200 g cukru
    100 g wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z 1 cytryny
    szczypta soli

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do chwili aż cukier się całkiem rozpuści. Wlewamy sok z cytryny. Delikatnie mieszamy, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ciasto wylewamy do tej samej blaszki w której wcześniej piekł się biszkopt kakaowy. Blaszkę najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.


                                                          
        

    Gotowana masa serowa

    1 kg sera białego półtłustego
    250 g cukru
    6 żółtek
    125 g margaryny
    1 budyń śmietankowy bez cukru (64g)
    1/3 szkl mleka

    Ser mielimy raz w maszynce do mielenia. Następnie przekładamy go do dużego garnka i dodajemy cukier, żółtka i margarynę - dokładnie wszystko mieszamy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i wlewamy do sera. Całą masę serową gotujemy przez 5 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy ją łyżką, bo lubi się przypalić. Ugotowaną, gęstą masę zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dzielimy na dwie części. Ciepłą masą przekładamy  ciasto.                            

    Ponadto

    1 opakowanie małych okrągłych ciasteczek - kulki w czekoladzie

    Polewa czekoladowa

    150 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka margaryny

    Roztapiamy czekoladę razem z margaryną w kąpieli wodnej.

    Wykonanie- składanie ciastka

    Biszkopt kakowy - 1/2 ciepłej masy serowej - ciasto kokosowe - 1/2 ciepłej masy serowej -  biszkopt kakaowy - polewa czekoladowa - kulki czekoladowe. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35x40 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 20 czerwca 2017
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook