• Babka z ajerkoniakiem

    Składniki

    1 i ½ szkl mąki pszennej
    ½ szkl mąki ziemniaczanej
    5 dużych jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    1 szkl ajerkoniaku
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki domowej roboty cukru waniliowego
    2 łyżki ciemnego kakao


    Polewa czekoladowa

    150 g mlecznej czekolady
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem dajemy do garnuszka. Garnuszek ten trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania czekoladę cały czas mieszamy łyżką.

     

            

     


    Wykonanie

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli olej, a potem ajerkoniak. Mąkę przesiewamy,  mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto dzielimy 2/3 do 1/3. Do tej 1/3 dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy 2/3 jasnego ciasta a potem ciasto kakaowe. Pieczemy babkę przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową. Przepis jest na dużą babkę taką do upieczenia w blaszce o średnicy 26 cm z kominem. Jeżeli nie macie takiej blaszki proponuję upiec dwie jednakowe w mniejszych blaszkach.

    Data dodania:poniedziałek, 30 marzec 2015
  • Piernik z dżemem z czarnej porzeczki

    Składniki

    2 i ½ szkl mąki
    1 i ½ szkl cukru
    1 szkl mleka
    ½ szkl oleju
    4 jajka
    3 pełne łyżki ciemnego kakao
    1 torebka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)

     

     

     


    Polewa czekoladowa

    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy garnek z czekoladą i masłem, unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę).

     

     

     


    Wykonanie

    Ubijamy całe jajka z cukrem na puszysty kogel – mogel. W drugiej miseczce mieszamy łyżką wszystkie pozostałe składniki. Do tych składników wlewamy ubite jajka z cukrem – mieszamy wszystko razem. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
    Piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 9 marca 2015
  • Tort Tiramisu


    Biszkopt

    7 jajek
    20 dag mąki pszennej
    1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
    20 dag cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy małymi porcjami cukier i ubijamy, aż piana będzie bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz budyniem, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto - pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy nasz biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.

    Masa z serkiem mascarpone

    750 dag serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 śmietan-fix
    80 g cukru pudru

    Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i delikatnie go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Z gotowej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, pozostałą dzielimy na dwie części.

                                         

                                           

                                                                            

     


    Poncz

    3/4  szkl wody
    4 torebki kawy rozpuszczalnej (4x20g)
    1/3  szkl likieru Amaretto

    Gorącą wodą zalewamy kawę. Po wystudzeniu mieszamy z likierem.

    Ponadto

    2 duże paczki biszkoptów (2x140g)
    3 łyżki ciemnego kakao
    80g groszków czekoladowych do pieczenia (lub czekolady gorzkiej)

    Wykonanie

    Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Nasączamy pierwszy blat ponczem, dajemy masę z serkiem mascarpone, posypujemy kakao i połową groszków czekoladowych. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, znowu nasączamy ponczem, smarujemy masą z serkiem mascaropne, posypujemy kakao i posypujemy groszkami czekoladowymi. Na górę dajemy trzeci blat tortu. Cały tort smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone. Górę posypujemy kakao, a dookoła tortu układamy płotek z biszkoptów. Dajemy do lodówki najlepiej na cała noc. Tort piekłam w blaszce o średnicy 25cm.

    Data dodania:wtorek, 3 marca 2015
  • Rogaliki drożdżowe z wody

    Składniki

    1 kg mąki pszennej
    1 margaryna (dałam 250g)
    0,5 litra mleka
    8 dag drożdży (dałam świeże)
    1 jajko

    Dodatkowo

    marmolada (dałam 750g)
    cukier
    1 jajko (do smarowania)

     

     

    Wykonanie – tak robiłam

    W dużej misce mieszamy razem przesianą mąkę, pokruszone drożdże, margarynę pokrojoną na kawałki i mleko. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy je w woreczek foliowy i dajemy do garnka z zimną wodą. Ciasto jest gotowe kiedy wypłynie do góry. Na stolnicy wałkujemy po kawałku ciasta (podsypujemy mąką żeby się nie kleiło) i tniemy na prostokąty. Nakładamy marmoladę, zwijamy i nacinamy z jednej strony – tworzymy grzebyk. Smarujemy rozmąconym jajkiem i górę posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 185 stopni na złoty kolor.
    Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu. Ludzie, miejsca, potrawy."

     

    Data dodania:poniedziałek, 23 luty 2015
  • Tort czekoladowy z masą kawową


    Biszkopt czekoladowy

    20 dag mąki
    15 dag cukru
    7 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g margaryny
    180 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki nalewki kawowej
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy po jednej łyżce margarynę roztopioną razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

    Masa kawowa

    3 jajka
    20 dag cukru
    300 g masła
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wody

    Ubijamy jajka z cukrem na parze- garnek w którym są jajka z cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy mikserem przez 10-15 minut aż powstanie gęsty krem. W międzyczasie dodajemy kawę rozpuszczoną w wodzie. Następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Gotowy krem zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, do utartego dodajemy stopniowo krem - ucieramy masę kawową. Z gotowej masy odejmujemy trochę aby starczyło na posmarowanie boków i góry tortu, pozostałą porcję dzielimy na dwie części.
      

     

                                                        

                                       


    Poncz

    1/3 szkl wody
    1/3 szkl nalewki kawowej

    Mieszamy składniki.

    Ponadto

    4 paczki rurek z kremem kawowym (4x200g)
    100 g gorzkiej czekolady (kroimy w piórka)

    Wykonanie

    Tort czekoladowy kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Na jeden blat dajemy połowę masy kawowej, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą cześć masy kawowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy odłożoną wcześniej częścią masy. Rurki kawowe z kremem kroimy delikatnie na różne wielkości i układamy wokół tortu, lekko dociskamy. Górę tortu posypujemy czekoladą pokrojoną w piórka. Dla ozdoby tort przewiązujemy czerwona wstążką. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 16 luty 2015
  • Faworki

    Ciasto

    50 dag mąki pszennej
    5 żółtek
    5 łyżek śmietany
    2 łyżki spirytusu

    Ponadto

    ½ litra oleju
    400 g smalcu

    Do płaskiego naczynia dajemy obydwa składniki i roztapiamy.

     

                   


    Wykonanie

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną i spirytus. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto zagniatamy jeszcze przez ok.10 minut w tym czasie rozciągamy go, rzucamy o stolnice wszystko po to by nabrało pęcherzyków powietrza. Po tym czasie przykrywamy ciasto ściereczką i pozwalamy mu „odpocząć ‘’przez 30 minut. Małe kawałki ciasta wałkujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w paski i robimy faworki. Smażymy w gorącym tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

     

     

    Data dodania:poniedziałek, 02 luty 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook