• Tort czekoladowy z masą kawową


    Biszkopt czekoladowy

    20 dag mąki
    15 dag cukru
    7 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g margaryny
    180 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki nalewki kawowej
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy po jednej łyżce margarynę roztopioną razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

    Masa kawowa

    3 jajka
    20 dag cukru
    300 g masła
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wody

    Ubijamy jajka z cukrem na parze- garnek w którym są jajka z cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy mikserem przez 10-15 minut aż powstanie gęsty krem. W międzyczasie dodajemy kawę rozpuszczoną w wodzie. Następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Gotowy krem zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, do utartego dodajemy stopniowo krem - ucieramy masę kawową. Z gotowej masy odejmujemy trochę aby starczyło na posmarowanie boków i góry tortu, pozostałą porcję dzielimy na dwie części.
      

     

                                                        

                                       


    Poncz

    1/3 szkl wody
    1/3 szkl nalewki kawowej

    Mieszamy składniki.

    Ponadto

    4 paczki rurek z kremem kawowym (4x200g)
    100 g gorzkiej czekolady (kroimy w piórka)

    Wykonanie

    Tort czekoladowy kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Na jeden blat dajemy połowę masy kawowej, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą cześć masy kawowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy odłożoną wcześniej częścią masy. Rurki kawowe z kremem kroimy delikatnie na różne wielkości i układamy wokół tortu, lekko dociskamy. Górę tortu posypujemy czekoladą pokrojoną w piórka. Dla ozdoby tort przewiązujemy czerwona wstążką. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 16 luty 2015
  • Faworki

    Ciasto

    50 dag mąki pszennej
    5 żółtek
    5 łyżek śmietany
    2 łyżki spirytusu

    Ponadto

    ½ litra oleju
    400 g smalcu

    Do płaskiego naczynia dajemy obydwa składniki i roztapiamy.

     

                   


    Wykonanie

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną i spirytus. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto zagniatamy jeszcze przez ok.10 minut w tym czasie rozciągamy go, rzucamy o stolnice wszystko po to by nabrało pęcherzyków powietrza. Po tym czasie przykrywamy ciasto ściereczką i pozwalamy mu „odpocząć ‘’przez 30 minut. Małe kawałki ciasta wałkujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w paski i robimy faworki. Smażymy w gorącym tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

     

     

    Data dodania:poniedziałek, 02 luty 2015
  • Ciasteczka kruche z maszynki

    Ciasto kruche

    900 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    300 g masła
    300 g cukru pudru
    200 g śmietany
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

                                                                             
                                                                                           


    Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i masło. W kubku mieszamy całe jajka ze śmietaną, następnie dodajemy je do mąki -wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w woreczek foliowy i dajemy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Do maszynki do mielenia mięsa przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek. Ustawiamy na kształt ciasteczek które chcemy mieć. Ciasto wyjmujemy z lodówki po kawałku, wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób długie ciasteczka dzielimy od razu na kilkucentymetrowe kawałki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C przez 15-20 minut. Jeżeli nie mamy maszynki do mięsa to możemy wykrawać dowolny kształt ciastek przy pomocy foremek do ciastek, lub pociąć w paski i pokroić na mniejsze kawałki jak paluszki.

    Data dodania:sobota, 31 stycznia 2015
  • Ciasto 3 Bit

    Biszkopt

    ¾ szkl mąki
    ½ szkl cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Do czterech białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Masa śmietankowa

    1 i ½ szkl mleka
    200 g masła
    1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
    2 łyżki cukru

    W ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Całą szklankę mleka gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.

                                                            

     

    Bita śmietana

    330 ml śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan fixy

    Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixów.

    Ponadto

    1 mała puszka masy krówkowej (400g)
    1 i ½ dużej paczki ciastek petit beurre (375g)
    100 g gorzkiej czekolady

    Masę krówkową (w puszce) dajemy do garnuszka z wodą i gotujemy przez 10 minut. Tak przygotowana będzie się lepiej rozsmarowywać na ciastkach.

    Poncz

    1/4 szkl wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru

    Mieszamy wszystkie składniki.

    Wykonanie

    Biszkopt nasączony ponczem - masa śmietankowa - warstwa ciastek petit beurre - masa krówkowa - warstwa ciastek petit beurre - bita śmietana – gorzka czekolda pokrojona w piórka. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.

    Data dodania:sobota, 24 stycznia 2015
  • Tort cappuccino


    Biszkopt cappuccino

    1 i 1/2 szkl mąki
    2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
    ¾ szkl cukru
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szkl kawy cappuccino śmietankowe
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, budyniem i kawą cappuccino, dodajemy stopniowo do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

     

                                                                                                                                         

     


    Masa z serkiem macsarpone

    500 g serka macsarpone
    2 łyżki cukru pudru
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan-fixy

    Serek mascarpone wykładamy do miseczki i lekko go rozcieramy. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Następnie ubitą śmietankę dodajemy po łyżce do serka mascarpone- delikatnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.

    Poncz

    1/4 szkl wody
    1/4 szkl nalewki kawowej

    Mieszamy składniki.

    Ponadto

    100 g migdałów w płatkach
    30 dag ciastek kruchych z orzechami arachidowymi

    Migdały podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.

    Wykonanie

    Biszkopt kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedną część biszkoptu dajemy masę z serkiem macsarpone, na masie układamy ciastka kruche z orzechami i smarujemy drugą częścią masy. Całość przykrywamy biszkoptem. Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy z serkiem macsarpone. Boki i wierzch tortu ozdabiamy migdałami i czekoladowymi ozdobami. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

    Data dodania:niedziela, 18 stycznia 2015
  • Jabłecznik na kruchym cieście

    Ciasto kruche

    2 i ½ szkl mąki pszennej
    1 i ½ szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru pudru
    250 g margaryny
    4 pełne łyżki śmietany
    2 jajka

    Ponadto

    2 kg jabłek
    10 dag rodzynek
    1-2 łyżki cukru

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nadmiar soku odlewamy). Następnie dajemy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy przez 5-10 minut cały czas mieszając. Po usmażeniu dodajemy sparzone gorącą wodą rodzynki i zostawiamy do wystudzenia. Jeżeli nadal mamy dużo soku to go odlewamy.
                                                                                     

                          

                                          


    Wykonanie

    Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko nożem do czasu aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do ciasta. Zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Jedna połowę wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 185 stopni. Następnie na podpieczony spód dajemy smażone jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i całość pieczemy przez 40 minut w 185 stopniach.

    Data dodania:środa, 07 stycznia 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook