• Ciasteczka kruche z maszynki

    Ciasto kruche

    900 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    300 g masła
    300 g cukru pudru
    200 g śmietany
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

                                                                             
                                                                                           


    Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i masło. W kubku mieszamy całe jajka ze śmietaną, następnie dodajemy je do mąki -wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w woreczek foliowy i dajemy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Do maszynki do mielenia mięsa przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek. Ustawiamy na kształt ciasteczek które chcemy mieć. Ciasto wyjmujemy z lodówki po kawałku, wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób długie ciasteczka dzielimy od razu na kilkucentymetrowe kawałki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C przez 15-20 minut. Jeżeli nie mamy maszynki do mięsa to możemy wykrawać dowolny kształt ciastek przy pomocy foremek do ciastek, lub pociąć w paski i pokroić na mniejsze kawałki jak paluszki.

    Data dodania:sobota, 31 stycznia 2015
  • Ciasto 3 Bit

    Biszkopt

    ¾ szkl mąki
    ½ szkl cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Do czterech białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Masa śmietankowa

    1 i ½ szkl mleka
    200 g masła
    1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
    2 łyżki cukru

    W ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Całą szklankę mleka gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.

                                                            

     

    Bita śmietana

    330 ml śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan fixy

    Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixów.

    Ponadto

    1 mała puszka masy krówkowej (400g)
    1 i ½ dużej paczki ciastek petit beurre (375g)
    100 g gorzkiej czekolady

    Masę krówkową (w puszce) dajemy do garnuszka z wodą i gotujemy przez 10 minut. Tak przygotowana będzie się lepiej rozsmarowywać na ciastkach.

    Poncz

    1/4 szkl wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru

    Mieszamy wszystkie składniki.

    Wykonanie

    Biszkopt nasączony ponczem - masa śmietankowa - warstwa ciastek petit beurre - masa krówkowa - warstwa ciastek petit beurre - bita śmietana – gorzka czekolda pokrojona w piórka. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.

    Data dodania:sobota, 24 stycznia 2015
  • Tort cappuccino


    Biszkopt cappuccino

    1 i 1/2 szkl mąki
    2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
    ¾ szkl cukru
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szkl kawy cappuccino śmietankowe
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, budyniem i kawą cappuccino, dodajemy stopniowo do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

     

                                                                                                                                         

     


    Masa z serkiem macsarpone

    500 g serka macsarpone
    2 łyżki cukru pudru
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan-fixy

    Serek mascarpone wykładamy do miseczki i lekko go rozcieramy. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Następnie ubitą śmietankę dodajemy po łyżce do serka mascarpone- delikatnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.

    Poncz

    1/4 szkl wody
    1/4 szkl nalewki kawowej

    Mieszamy składniki.

    Ponadto

    100 g migdałów w płatkach
    30 dag ciastek kruchych z orzechami arachidowymi

    Migdały podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.

    Wykonanie

    Biszkopt kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedną część biszkoptu dajemy masę z serkiem macsarpone, na masie układamy ciastka kruche z orzechami i smarujemy drugą częścią masy. Całość przykrywamy biszkoptem. Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy z serkiem macsarpone. Boki i wierzch tortu ozdabiamy migdałami i czekoladowymi ozdobami. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

    Data dodania:niedziela, 18 stycznia 2015
  • Jabłecznik na kruchym cieście

    Ciasto kruche

    2 i ½ szkl mąki pszennej
    1 i ½ szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru pudru
    250 g margaryny
    4 pełne łyżki śmietany
    2 jajka

    Ponadto

    2 kg jabłek
    10 dag rodzynek
    1-2 łyżki cukru

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nadmiar soku odlewamy). Następnie dajemy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy przez 5-10 minut cały czas mieszając. Po usmażeniu dodajemy sparzone gorącą wodą rodzynki i zostawiamy do wystudzenia. Jeżeli nadal mamy dużo soku to go odlewamy.
                                                                                     

                          

                                          


    Wykonanie

    Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko nożem do czasu aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do ciasta. Zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Jedna połowę wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 185 stopni. Następnie na podpieczony spód dajemy smażone jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i całość pieczemy przez 40 minut w 185 stopniach.

    Data dodania:środa, 07 stycznia 2015
  • Sernik w cieście kakaowym z masą

    Biszkopt kakaowy

    15 dag mąki
    1 łyżka ciemnego kakao
    2 pełne łyżeczki budyniu czekoladowego
    15 dag cukru
    1 cukier wanilinowy
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i cukier kryształ- ubijamy aż będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.

    Masa serowa

    1 kg sera białego półtłustego
    1 szkl cukru
    5 jajek
    2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
    250 g margaryny
    szczypta soli

    Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i margarynę na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 5 białek i szczypty soli. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
                                                         

                                                     


    Masa do sernika

    200 g masła
    1 i ½ szkl mleka
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka kakao

    W ½ szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Następnie wlewamy to do gotującej się pozostałej szklanki mleka- mieszamy i gotujemy budyń. Ugotowany zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy , dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotowa masę dzielimy na dwie części. Jedna zostawiamy białą do drugiej dodajemy łyżeczkę kakao.

    Polewa czekoladowa

    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka margaryny

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryna dajemy do garnuszka. Ten garnuszek y umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką.

    Poncz

    ½ szkl wody
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru

    Mieszamy składniki.

    Wykonanie

    Biszkopt kakaowy kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedna część biszkoptu dajemy masę białą, następnie kładziemy upieczony sernik. Na drugą cześć biszkoptu dajemy masę kakaową i tą stroną z masą przykrywamy sernik. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:piątek, 02 stycznia 2015
  • Piernik Staropolski dojrzewający

    Ciasto

    ½ litra miodu (dałam gryczany)
    2 szkl cukru
    250g dobrej margaryny
    1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    1/3 łyżeczki soli
    3 torebki przyprawy do piernika (3x25g)

    Ponadto

    100 g orzechów włoskich siekanych
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    100 g rodzynek
    3 małe słoiczki powidła jabłkowo-śliwkowego

    Polewa czekoladowa

    200 g gorzkiej czekolady
    1 duża łyżka masła

    Czekoladę i masło dajemy do garnuszka, który umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę.

                                                        
                                                                             


    Wykonanie

    Do garnka dajemy miód, cukier i margarynę - podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką żeby cukier się nie skrystalizował. Zostawiamy do wystudzenia. Taką zimną masę miodową przelewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do pienika, jajka, sól i sodę wymieszaną z mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Do gotowego ciasta dodajemy bakalie (rodzynki wcześniej przelewamy gorącą wodą) i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeżeli nie chcemy to nie musimy dodawać bakalii, nie jest to konieczne. Jeśli jednak się zdecydujemy, to należy to zrobić teraz bo później nie będzie to już możliwe - ciasto jest zbyt twarde. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum 3 tygodnie (najlepiej 4-5) w zimne miejsce - może to być piwnica, komórka lub dolna półka w lodówce. Ciasto przechowujemy w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką. Po leżakowaniu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy. Upieczone ciasto powinno jeszcze poleżeć 2-3 dni - aby zmiękło, potem możemy je przekładać powidłem, kremem lub ulubioną masą. To pierwszy etap pieczenia piernika staropolskiego na następny zapraszam za 4 tygodnie.

    Po 4-5 tygodniach wyciągamy nasze ciasto z lodówki, dajemy na stolnicę, wałkujemy i kroimy na trzy równe części. Każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (inaczej piernik się przyczepi do blaszki) przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na dwa dni żeby zmiękło.

    Trzeci etap pieczenia piernika staropolskiego to właściwie tylko przekładanie go ulubionym powidłem i posmarowanie góry polewą czekoladową. Ja dałam trzy małe słoiczki powidła jabłkowo – śliwkowego, a na górę roztopiłam w kąpieli wodnej 200 g gorzkiej czekolady z łyżką masła. Piernik jest naprawdę bardzo dobry i wart jest tego by na niego czekać tyle tygodni. Piekłam w dużej blaszce o wymiarach 27x41cm.

    Data dodania:niedziela, 28 grudnia 2014
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook