• Ciasto ze świeżym imbirem


    Ciasto

    1 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    250 g dobrej margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 -5 cm. korzeń świeżego imbiru
    100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    szczypta soli Wykonanie



                                           


    Wykonanie

    W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta masa. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych jajek. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy skórkę cytrynową. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Razem z otrzymanym sokiem dodajemy do ciasta. Na końcu wlewamy zimną, rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50-55 minut w 175 stopniach. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 36x12 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 15 lutego 2016
  • Faworki na winie

    Ciasto

    50 dag mąki pszennej
    5 żółtek
    200 ml wina białego półsłodkiego
    2 łyżki cukru waniliowego
    cukier puder do posypania
    olej/smalec do smażenia

     


    Wykonanie

    W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym do rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy wino i dosypujemy stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i bijemy je wałkiem przez 10 minut. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 20 minut. Zimne ciasto wyjmujemy po kawałku z lodówki, cienko wałkujemy i kroimy na paski. Każdy z pasków mniej więcej 2 cm szerokości i 10 cm długości nacinamy w środku wzdłuż, przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy i dajemy na papierowy ręcznik, potem posypujemy cukrem pudrem.

    Data dodania:poniedziałek, 01 lutego 2016
  • Tort truflowy

     

    Biszkopt kakaowy

    15 dag mąki
    2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
    5 dużych jajek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 /4 łyżeczki sody oczyszczonej
    30 g ciemnego kakao (2 łyżki)
    20 dag cukru
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, jak piana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszystą żółtkową masę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, budyniem czekoladowym i kakao. Te suche składniki dodajemy stopniowo po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Mieszamy delikatnie do połaczenia się wszystkich składników. Na końcu wlewamy jedną łyżkę oleju. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

     


    Masa truflowa

    30 dag cukierków truflowych
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Cukierki truflowe kroimy na kawałki, dodajemy do śmietanki kremówki i podgrzewamy razem na małym ogniu do rozpuszczenia się cukierków. Podczas rozpuszczania cały czas mieszamy wszystko łyżką, nie możemy też dopuścić do zagotowania się śmietanki. Po rozpuszczeniu cukierków odstawiamy całość do wystudzenia (najlepiej na całą noc dać śmietankę do lodówki). Następnego dnia ubijamy naszą śmietankę truflową z dodatkiem śmietan- fixów na sztywno. W osobnej miseczce rozcieramy łyżką serek mascarpone z cukrem pudrem. Do utartego serka dodajemy małymi porcjami ubitą wcześniej śmietankę truflową. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotową masę dzielimy na trzy części.

    Ponadto

    1 duży słoik wiśni z kompotu - bez pestek (730g)

    Poncz

    ¼ szkl nalewki kawowej
    ¼ szkl przegotowanej wody

    Mieszamy składniki

    Wykonanie

    Biszkopt kroimy na trzy części. Każdą nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy 1/3 masy truflowej, układamy połowę wiśni z kompotu. Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkoptu, dajemy drugą część masy truflowej i resztę wiśni. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałą trzecią częścią masy truflowej. Górę tortu dowolnie dekorujemy masą. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Najlepszy jest na drugi dzień.

    Data dodania:niedziela, 03 stycznia 2016
  • Piernik na ciemnym piwie

    Składniki

    120 g masła
    1/3 szkl cukru brązowego Demerara
    2/3 szkl cukru kryształu
    5 łyżek miodu
    1 szkl ciemnego piwa Guinness
    1 łyżka kakao
    1 torebka przyprawy do piernika (20g)
    2 duże jajka
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 szkl mąki pszennej

    Polewa czekoladowa

    150 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.

     


    Wykonanie

    W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód do czasu aż się cukier całkiem rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy wlewamy piwo i ubijamy całość mikserem. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy te suche składniki, stopniowo po łyżce, do masy miodowej – cały czas ubijamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 21 grudnia 2015
  • Kruche ciasteczka z makiem

    Składniki

    3 szkl. mąki krupczatki
    200 g masła
    1/2 szkl cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    1/3 szkl suchego maku

     



     


    Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, suchy mak i masło - wszystko razem siekamy nożem. Mieszamy w kubku całe jajko, żółtka i śmietanę i wlewamy do ciasta. Teraz szybko wszystko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę. Zimne ciasto wałkujemy na grubość ok.4 mm i wykrawamy foremką gwiazdki. Pieczemy przez 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanej ilości ciasta upiekłam 100 gwiazdek.

    Data dodania:sobota, 12 grudnia 2015
  • Keks

    Składniki

    35 dag mąki
    25 dag margaryny
    1 i 1/2 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jaj
    4 łyżki wódki
    20 dag kolorowych ananasów kandyzowanych
    5 dag orzechów
    5 dag skórki pomarańczowej

     


    Wykonanie

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy miękką margarynę pokrojoną w kostkę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy najlepiej robotem kuchennym na jednolitą masę, wlewamy wódkę i mieszamy, na końcu wsypujemy bakalie (najlepiej wymieszać je wcześniej w mące wtedy nie opadną na dno). Pieczemy 60-70 minut w temp. 175 stopni. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

    Data dodania:środa, 09 grudnia 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook