Ciasto z wiśniami i kruszonką

Strona główna » Ciasto z wiśniami i kruszonką

Data dodania:poniedziałek, 27 lipca 2015

Ciasto ucierane

35 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
6 jajek
1/3 szkl mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1 kg wiśni
szczypta soli

Ucieramy margarynę z cukrami aż masa będzie puszysta, a cukier całkiem się rozpuści, następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku - kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Potem do masy wsypujemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy partiami mleko.  W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dodajemy do utartego ciasta – mieszamy delikatnie łyżką. W  międzyczasie drylujemy wiśnie i odsączamy na sitku z nadmiaru soku - zostawiamy do wyschnięcia.

 

 

 


Kruszonka

200 g maki pszennej
100 g cukru kryształu
1 duży cukier wanilinowy (32g)
100 g margaryny

Mieszamy mąkę razem cukrami, następnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę – łączymy wszystkie składniki (mają pozostać nieroztarte grudki ciasta).

Wykonanie

Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy wydrylowane i odsączone wiśnie(lekko je dociskamy do ciasta) i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

 

 

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook