• Ciasto z masą kokosową i powidłem śliwkowym

    Ciasto z amoniakiem

    50 dag mąki
    2 jajka
    10 dag cukru pudru
    10 dag margaryny
    2 płaskie łyżeczki amoniaku
    3 łyżki mleka

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy nożem aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Potem dodajemy całe jajka i amoniak wymieszany z mlekiem. Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i dajemy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 20-25 minut (aż się ciasto zrumieni).


    Masa kokosowa

    1 puszka mleka kokosowego (400ml)
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    2 łyżki cukru
    250 g masła lub margaryny

    Z mleka kokosowego odejmujemy pół szklanki i w niej rozpuszczamy budyń i cukier tak by nie było grudek. Pozostałe mleko koksowe gotujemy, do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu nie zrobi się twardy kożuch na wierzchu) i pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło (margarynę ) na puszystą masę dodając stopniowo ugotowany budyń. Utartą masę dzielimy na dwie części.

    Ponadto

    1 duża paczka ciastek kakaowych (300g ciastka Petit Buerre)
    1 mały słoik kremu czekoladowego
    1 mały słoik powidła śliwkowego
    3 łyżki wiórek kokosowych

    Ciastka smarujemy kremem czekoladowym i zlepiamy.
     


    Polewa czekoladowa

    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    3 łyżki ciemnego kakao

    Gotujemy mleko z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Dodajemy masło i mieszamy żeby się wszystko razem połączyło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao – mieszamy.

    Wykonanie

    Obydwie połowy ciasta smarujemy powidłem śliwkowym. Na pierwszą część ciasta dajemy połowę masy kokosowej, układamy ciastka kakaowe zlepione kremem czekoladowym. Na ciastka dajemy pozostałą masę i przykrywamy ciastem (stroną z powidłem do masy). Górę ciasta polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36cm.

    Data dodania:piątek, 23 października 2015
  • Ciasto orzechowe

    Ciasto

    30 dag mąki
    30 dag margaryny
    3 żółtka
    1 łyżka zimnej wody

    Masa orzechowa

    30 dag zmielonych orzechów włoskich
    25 dag cukru pudru
    6 jaj
    3 białka (pozostałe z ciasta)
    szczypta soli
     


     

    Wykonanie

    Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę, żółtka i wodę - wszystko razem siekamy nożem. Ciasto dzielimy na dwie części, schładzamy w lodówce przez 30 minut. Sześć żółtek ubijamy z cukrem pudrem do białości, potem dodajemy zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 9 białek i soli, nastepnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do masy orzechowej i mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, dajemy połowę ciasta, nakładamy masę orzechową i przykrywamy drugą połową ciasta. Na górze ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 35-40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 36 cm.

    Data dodania:sobota, 17 października 2015
  • Śliwka w czekoladzie

    Biszkopt kakaowy

    15 dag mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    20 dag cukru
    1 cukier wanilinowy
    5 jajek
    1  łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

     


    Masa śmietankowa

    2 i 1/2 szkl. mleka
    1 duży budyń śmietankowy na litr mleka bez cukru (80g)
    5 łyżek cukru
    250 g margaryny

    Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szkl. mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru, gdy ostygnie ucieramy z margaryną na puszystą masę.

    Ponadto

    ½ kg śliwek kalifornijskich
    250 ml nalewki czekoladowej (lub innego alkoholu)

    Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy na kilka godzin. Nasączone kroimy na kawałki. Całość dzielimy na dwie równe porcje.

    Poncz

    Alkohol pozostały po namoczonych śliwkach uzupełniony wodą tak by była 1 szklanka ponczu.

    Polewa czekoladowa

    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej

    Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

     

                    

    Wykonanie

    Biszkopt dzielimy na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy połowę masy, układamy połowę śliwek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dajemy pozostałą masę i resztę śliwek. Całość polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 12 października 2015
  • Ciasto z winogronami

    Ciasto orzechowo- kokosowe na białkach

     5 białek
    15 dag cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag wiórek kokosowych
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    5 dag orzechów włoskich siekanych
    1 łyżka bułki tartej
    szczypta soli


    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. W osobnym naczyniu mieszamy orzechy, wiórka kokosowe, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Te wymieszane sypkie składniki dodajemy po jednej łyżce do ubitej piany. Wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką tak by piana nie opadła. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki dajemy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

     

                                 

     


    Masa śmietankowa

    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru i śmietan- fixu. W osobnym naczyniu rozcieramy delikatnie serek mascarpone, następnie dodajemy do niego małymi porcjami ubitą śmietankę kremówkę. Mieszamy wszystko razem.

    Poncz

    ½ szklanki herbaty wymieszanej z łyżeczką cukru

     

                                  

     

     


    Ponadto

    2 galaretki winogronowe
    ½ litra wody
    1 duża kiść winogron

    Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Winogrona myjemy i kroimy na pół.

    Wykonanie

    Ciasto przygotowujemy w okrągłej tortownicy. Na dno dajemy ciasto orzechowo-kokosowe, górę ciasta ponczujemy. Następnie wykładamy masę śmietankową. Bardzo dokładnie rozsmarowujemy, tak aby nie było żadnej szczeliny, w przeciwnym wypadku później jak nałożymy galaretkę to może nam spłynąć na dno tortownicy. Na masie śmietankowej układamy- skórką do góry- połówki winogron. Całość zalewamy galaretką (galaretka musi być gęsta, stężała). Gotowe ciasto dajemy do lodówki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

    Data dodania:piątek, 11 września 2015
  • Sernik czekoladowy

    Ciasto kruche

    30 dag mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    150 g masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka ciemnego kakao

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem. Dodajemy masło i wszystko siekamy nożem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i wtedy dodajemy 3 żółtka wymieszane z 2 łyżkami śmietany. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

     

                                                    

                                  

    Masa serowa

    1 kg 20 dag sera białego półtłustego
    30 dag cukru kryształu
    1 cukier wanilinowy
    6 jajek
    1 budyń czekoladowy bez cukru (64g)
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    200 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka ciemnego kakao
    szczypta soli

    Rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy garnek, w którym jest śmietanka kremówka i czekolada, podgrzewamy wodę rozpuszczając w ten sposób czekoladę) potem zostawiamy do wystygnięcia. Ser, cukier, cukier wanilinowy, 6 żółtek i budyń wszystko razem mielimy przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. W trakcie dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i wsypujemy kakao. Ubijamy pianę z 9 białek na sztywno (6 z masy serowej + 3 z ciasta kruchego) ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

    Polewa czekoladowa

    150 g czekolady mlecznej
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Wykonanie

    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kruche tak by zachodziło trochę na boki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Potem na tak podpieczony spód wlewamy masę serową i pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach aż wystygnie (wtedy nie opadnie). Zimny polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:środa, 12 sierpnia 2015
  • Wafel z masą kokosową i biszkoptami

    Składniki

    2 i 1/2 szkl. mleka
    20 dag wiórków kokosowych
    3/4 szkl. cukru
    200 g masła
    1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
    1 średni słoik powideł lub dżemu (najlepiej o kwaskowatym smaku)
    1 paczka wafli (4 sztuki)
    1 paczka okrągłych biszkoptów




    Wykonanie

    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do momentu, aż mleko trochę wsiąknie i masa zgęstnieje. W osobnym garnuszku mieszamy pozostałe pół szklanki mleka z budyniem. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującej się masy  z wiórek kokosowych - gotujemy wszystko razem. Po ugotowaniu przelewamy budyń na talerzyk, przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa na górze i zostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń kokosowy ucieramy z masłem na puszystą masę kokosową. Gotową masę dzielimy na dwie równe części.

    Składamy wafel tak: wafel – powidło lub dżem - wafel - połowa masy kokosowej - okrągłe biszkopty jeden obok drugiego – druga połowa masy kokosowej - wafel - powidło lub dżem - wafel.

    Do wafla dałam domowej roboty powidło jabłkowo – śliwkowe. Gotowy wafel dajemy do lodówki.

    Data dodania:poniedziałek, 3 sierpnia 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook