• Wafel z masą kokosową i biszkoptami

    Składniki

    2 i 1/2 szkl. mleka
    20 dag wiórków kokosowych
    3/4 szkl. cukru
    200 g masła
    1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
    1 średni słoik powideł lub dżemu (najlepiej o kwaskowatym smaku)
    1 paczka wafli (4 sztuki)
    1 paczka okrągłych biszkoptów




    Wykonanie

    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do momentu, aż mleko trochę wsiąknie i masa zgęstnieje. W osobnym garnuszku mieszamy pozostałe pół szklanki mleka z budyniem. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującej się masy  z wiórek kokosowych - gotujemy wszystko razem. Po ugotowaniu przelewamy budyń na talerzyk, przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa na górze i zostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń kokosowy ucieramy z masłem na puszystą masę kokosową. Gotową masę dzielimy na dwie równe części.

    Składamy wafel tak: wafel – powidło lub dżem - wafel - połowa masy kokosowej - okrągłe biszkopty jeden obok drugiego – druga połowa masy kokosowej - wafel - powidło lub dżem - wafel.

    Do wafla dałam domowej roboty powidło jabłkowo – śliwkowe. Gotowy wafel dajemy do lodówki.

    Data dodania:poniedziałek, 3 sierpnia 2015
  • Ciasto z wiśniami i kruszonką

    Ciasto ucierane

    35 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru kryształu
    1 cukier wanilinowy
    6 jajek
    1/3 szkl mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    1 kg wiśni
    szczypta soli

    Ucieramy margarynę z cukrami aż masa będzie puszysta, a cukier całkiem się rozpuści, następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku - kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Potem do masy wsypujemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy partiami mleko.  W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dodajemy do utartego ciasta – mieszamy delikatnie łyżką. W  międzyczasie drylujemy wiśnie i odsączamy na sitku z nadmiaru soku - zostawiamy do wyschnięcia.

     

     

     


    Kruszonka

    200 g maki pszennej
    100 g cukru kryształu
    1 duży cukier wanilinowy (32g)
    100 g margaryny

    Mieszamy mąkę razem cukrami, następnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę – łączymy wszystkie składniki (mają pozostać nieroztarte grudki ciasta).

    Wykonanie

    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy wydrylowane i odsączone wiśnie(lekko je dociskamy do ciasta) i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

     

     

    Data dodania:poniedziałek, 27 lipca 2015
  • Ciasto ucierane z jagodami

    Ciasto ucierane

    30 dag mąki
    5 jajek
    20 dag cukru
    20 dag margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    ¼ szkl mleka
    ¾ litra jagód

      
                                                             


    Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się cukier rozpuści. Gdy masa będzie puszysta - nie przerywając ucierania - dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli - potem delikatnie mieszamy ją z ciastem. Jagody wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy ¾ ciasta, wsypujemy większą część jagód, wylewamy resztę ciasta i dajmy resztę jagód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40- 45 minut. Piekłam tortownicy o średnicy 27 cm.

     

                                            

    Data dodania:poniedziałek, 20 lipca 2015
  • Ciasto Nutella

    Biszkopt

    1 i 1 /2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki budyniu waniliowego
    6 dużych jajek
    1 szkl. cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier kryształ. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy całość łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

    Masa śmietankowa

    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    1 i 1/2 szkl. mleka
    200 g masła
    3 łyżki cukru

    Gotujemy budyń z 1 i ½ szkl mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu budyń nie zrobi się twardy na wierzchu). Po wystygnięciu ucieramy z masłem na jednolitą puszystą masę.

     

     


    Poncz

    ½ szkl wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru

    Mieszamy składniki

    Ponadto

    1 duża puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    400 ml kremu czekoladowego Nutella (lub innego kremu czekoladowego)
    330 ml śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
    1 galaretka wiśniowa
    1 paczka okrągłych biszkoptów 
    1 czekolada gorzka

    Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i ½ szkl. wody, dodajemy do nich ½ szklanki soku z brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę, odstawiamy do stężenia. Galaretką wiśniową rozpuszczamy w pół szklanki wody, gdy lekko stężeje ubijamy ją razem ze śmietanką kremówką. Czekoladę kroimy w piórka.

     

    Wykonanie

    Biszkopt kroimy na pół, obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część zostawiamy w blaszce i wykładamy na nią brzoskwinie z galaretką, przykrywamy drugą połową biszkoptu. Smarujemy biszkopt Nutellą, następnie nakładamy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty. Na samym końcu dajemy śmietankę ubitą z galaretką wiśniową. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną czekoladą. Ciasto trzymamy w lodówce. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:poiedziałek, 22 czerwca 2015
  • Ciasto z makiem i kokosami

    Ciasto kruche

    60 dag mąki
    5 żółtek
    15 dag cukru
    250 g margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4-5 łyżek śmietany
    2 łyżki ciemnego kakao

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i tak przygotowane wlewamy do ciasta. Szybko wszystko zagniatamy. Potem dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ją jeszcze raz zagniatamy. Obydwie części ciasta dajemy do lodówki na 30 minut.

    Ciasto z makiem

    25 dag maku
    3 jajka
    10 dag cukru
    1 płaska łyżka mąki
    ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Mak parzymy i mielimy raz przez maszynkę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy do zmielonego maku. Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia i też dodajemy do maku. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
       


    Ciasto kokosowe

    5 białek
    szczypta soli
    1 szkl cukru
    20 dag wiórek kokosowych
    1 płaska łyżka mąki
    ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mieszamy razem wiórka kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy je małymi porcjami do ubitej piany- delikatnie żeby piana nie opadła łączymy wszystkie składniki.

    Ponadto

    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów włoskich siekanych

    Rodzynki przelewamy gorącą wodą.

    Wykonanie

    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia dajemy najpierw jasne ciasto kruche, na ciasto układamy ulubione bakalie (rodzynki, orzechy), dajemy ciasto z makiem, następnie ciasto kokosowe i na górę ścieramy kakaowe ciasto kruche. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:niedziela, 24 maja 2015
  • Tort owocowy

    Biszkopt

    6 dużych jajek
    20 dag mąki pszennej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    20 dag cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do sztywnej, lśniącej piany dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.
     
    Masa z serkiem mascarpone

    500 dag serka mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 łyżka cukru pudru

    Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.

     

     

     

    Ponadto

    1 duża puszka brzoskwiń (850g)
    100 g czekolady mlecznej

    Odkładamy dwie brzoskwinie. Resztę kroimy na kawałki i dzielimy na dwie części.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Owoce do dekoracji: ananas, kiwi, ciemny winogron, maliny.

    Poncz

    ½ szkl. wody
    sok z ok. połowy małej cytryny
    2 łyżeczki cukru

    Wszystkie składniki mieszamy.

    Wykonanie

    Biszkopt dzielimy na trzy części i nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy 1/3 część masy z serkiem mascarpone, układamy połowę pokrojonych brzoskwiń, przykrywamy drugim biszkoptem, dajemy masę z serkim mascarpone i drugą część brzoskwiń. Całość przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptowym . Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy. Na boki tortu dajemy startą czekoladę, a na górze układamy owoce. Tort piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.

    Data dodania:niedziela, 10 maja 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook