• Ciasto orzechowe

    Ciasto

    30 dag mąki
    30 dag margaryny
    3 żółtka
    1 łyżka zimnej wody

    Masa orzechowa

    30 dag zmielonych orzechów włoskich
    25 dag cukru pudru
    6 jaj
    3 białka (pozostałe z ciasta)
    szczypta soli
     


     

    Wykonanie

    Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę, żółtka i wodę - wszystko razem siekamy nożem. Ciasto dzielimy na dwie części, schładzamy w lodówce przez 30 minut. Sześć żółtek ubijamy z cukrem pudrem do białości, potem dodajemy zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 9 białek i soli, nastepnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do masy orzechowej i mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, dajemy połowę ciasta, nakładamy masę orzechową i przykrywamy drugą połową ciasta. Na górze ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 35-40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 36 cm.

    Data dodania:sobota, 17 października 2015
  • Śliwka w czekoladzie

    Biszkopt kakaowy

    15 dag mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    20 dag cukru
    1 cukier wanilinowy
    5 jajek
    1  łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

     


    Masa śmietankowa

    2 i 1/2 szkl. mleka
    1 duży budyń śmietankowy na litr mleka bez cukru (80g)
    5 łyżek cukru
    250 g margaryny

    Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szkl. mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru, gdy ostygnie ucieramy z margaryną na puszystą masę.

    Ponadto

    ½ kg śliwek kalifornijskich
    250 ml nalewki czekoladowej (lub innego alkoholu)

    Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy na kilka godzin. Nasączone kroimy na kawałki. Całość dzielimy na dwie równe porcje.

    Poncz

    Alkohol pozostały po namoczonych śliwkach uzupełniony wodą tak by była 1 szklanka ponczu.

    Polewa czekoladowa

    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej

    Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

     

                    

    Wykonanie

    Biszkopt dzielimy na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy połowę masy, układamy połowę śliwek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dajemy pozostałą masę i resztę śliwek. Całość polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 12 października 2015
  • Ciasto z winogronami

    Ciasto orzechowo- kokosowe na białkach

     5 białek
    15 dag cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag wiórek kokosowych
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    5 dag orzechów włoskich siekanych
    1 łyżka bułki tartej
    szczypta soli


    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. W osobnym naczyniu mieszamy orzechy, wiórka kokosowe, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Te wymieszane sypkie składniki dodajemy po jednej łyżce do ubitej piany. Wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką tak by piana nie opadła. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki dajemy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

     

                                 

     


    Masa śmietankowa

    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru i śmietan- fixu. W osobnym naczyniu rozcieramy delikatnie serek mascarpone, następnie dodajemy do niego małymi porcjami ubitą śmietankę kremówkę. Mieszamy wszystko razem.

    Poncz

    ½ szklanki herbaty wymieszanej z łyżeczką cukru

     

                                  

     

     


    Ponadto

    2 galaretki winogronowe
    ½ litra wody
    1 duża kiść winogron

    Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Winogrona myjemy i kroimy na pół.

    Wykonanie

    Ciasto przygotowujemy w okrągłej tortownicy. Na dno dajemy ciasto orzechowo-kokosowe, górę ciasta ponczujemy. Następnie wykładamy masę śmietankową. Bardzo dokładnie rozsmarowujemy, tak aby nie było żadnej szczeliny, w przeciwnym wypadku później jak nałożymy galaretkę to może nam spłynąć na dno tortownicy. Na masie śmietankowej układamy- skórką do góry- połówki winogron. Całość zalewamy galaretką (galaretka musi być gęsta, stężała). Gotowe ciasto dajemy do lodówki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

    Data dodania:piątek, 11 września 2015
  • Sernik czekoladowy

    Ciasto kruche

    30 dag mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    150 g masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka ciemnego kakao

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem. Dodajemy masło i wszystko siekamy nożem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i wtedy dodajemy 3 żółtka wymieszane z 2 łyżkami śmietany. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

     

                                                    

                                  

    Masa serowa

    1 kg 20 dag sera białego półtłustego
    30 dag cukru kryształu
    1 cukier wanilinowy
    6 jajek
    1 budyń czekoladowy bez cukru (64g)
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    200 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka ciemnego kakao
    szczypta soli

    Rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy garnek, w którym jest śmietanka kremówka i czekolada, podgrzewamy wodę rozpuszczając w ten sposób czekoladę) potem zostawiamy do wystygnięcia. Ser, cukier, cukier wanilinowy, 6 żółtek i budyń wszystko razem mielimy przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. W trakcie dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i wsypujemy kakao. Ubijamy pianę z 9 białek na sztywno (6 z masy serowej + 3 z ciasta kruchego) ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

    Polewa czekoladowa

    150 g czekolady mlecznej
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Wykonanie

    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kruche tak by zachodziło trochę na boki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Potem na tak podpieczony spód wlewamy masę serową i pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach aż wystygnie (wtedy nie opadnie). Zimny polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:środa, 12 sierpnia 2015
  • Wafel z masą kokosową i biszkoptami

    Składniki

    2 i 1/2 szkl. mleka
    20 dag wiórków kokosowych
    3/4 szkl. cukru
    200 g masła
    1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
    1 średni słoik powideł lub dżemu (najlepiej o kwaskowatym smaku)
    1 paczka wafli (4 sztuki)
    1 paczka okrągłych biszkoptów




    Wykonanie

    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do momentu, aż mleko trochę wsiąknie i masa zgęstnieje. W osobnym garnuszku mieszamy pozostałe pół szklanki mleka z budyniem. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującej się masy  z wiórek kokosowych - gotujemy wszystko razem. Po ugotowaniu przelewamy budyń na talerzyk, przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa na górze i zostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń kokosowy ucieramy z masłem na puszystą masę kokosową. Gotową masę dzielimy na dwie równe części.

    Składamy wafel tak: wafel – powidło lub dżem - wafel - połowa masy kokosowej - okrągłe biszkopty jeden obok drugiego – druga połowa masy kokosowej - wafel - powidło lub dżem - wafel.

    Do wafla dałam domowej roboty powidło jabłkowo – śliwkowe. Gotowy wafel dajemy do lodówki.

    Data dodania:poniedziałek, 3 sierpnia 2015
  • Ciasto z wiśniami i kruszonką

    Ciasto ucierane

    35 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru kryształu
    1 cukier wanilinowy
    6 jajek
    1/3 szkl mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    1 kg wiśni
    szczypta soli

    Ucieramy margarynę z cukrami aż masa będzie puszysta, a cukier całkiem się rozpuści, następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku - kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Potem do masy wsypujemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy partiami mleko.  W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dodajemy do utartego ciasta – mieszamy delikatnie łyżką. W  międzyczasie drylujemy wiśnie i odsączamy na sitku z nadmiaru soku - zostawiamy do wyschnięcia.

     

     

     


    Kruszonka

    200 g maki pszennej
    100 g cukru kryształu
    1 duży cukier wanilinowy (32g)
    100 g margaryny

    Mieszamy mąkę razem cukrami, następnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę – łączymy wszystkie składniki (mają pozostać nieroztarte grudki ciasta).

    Wykonanie

    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy wydrylowane i odsączone wiśnie(lekko je dociskamy do ciasta) i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

     

     

    Data dodania:poniedziałek, 27 lipca 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook