• Ciasto herbaciane z bakaliami

    1 szklanka mocnej herbaty (zaparzyłam dwie torebki Earl Grey)
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju
    3 jajka
    1 cukier wanilinowy
    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów włoskich siekanych


     

    Ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania wlewamy stopniowo zimną herbatę i dodajemy w międzyczasie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej i wsypujemy sparzone rodzynki i posiekane orzechy (wcześniej te bakalie posypujemy trochę mąką żeby nie opadły na dno podczas pieczenia). Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce keksówce o w miarach 12x36 cm.

    Data dodania:środa, 02 grudnia 2015
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami

    Ciasto 

    250 g mąki
    200 g margaryny
    1 szkl cukru
    2 duże jajka
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki wody
    3 duże gruszki
    szczypta soli

     

     


    Wodę z cukrem gotujemy aż się cukier całkiem rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę oraz kakao. Mieszamy do powstania jednolitej masy i zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy kakaowej dodajemy 2 żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz gorzką czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do ciasta kakaowego – mieszamy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto kakaowe, układamy kawałki gruszek, lekko je dociskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

    Data dodania:wtorek, 24 listopada 2015
  • Piernik Staropolski dojrzewający

    Ciasto

    ½ litra miodu (dałam wielokwiatowy)
    2 szkl cukru
    250g dobrej margaryny
    1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    1/3 łyżeczki soli
    3 torebki przyprawy do piernika (3x25g)

    Ponadto

    100 g orzechów włoskich siekanych
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    100 g rodzynek
    3 małe słoiczki powidła jabłkowo-śliwkowego

     

     

     


    Polewa czekoladowa

    200 g gorzkiej czekolady
    1 duża łyżka masła

    Czekoladę i masło dajemy do garnuszka, który umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę.

    Wykonanie

    Do garnka dajemy miód, cukier i margarynę - podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką żeby cukier się nie skrystalizował. Zostawiamy do wystudzenia. Taką zimną masę miodową przelewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do pienika, jajka, sól i sodę wymieszaną z mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Do gotowego ciasta dodajemy bakalie (rodzynki wcześniej przelewamy gorącą wodą) i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeżeli nie chcemy to nie musimy dodawać bakalii, nie jest to konieczne. Jeśli jednak się zdecydujemy, to należy to zrobić teraz bo później nie będzie to już możliwe - ciasto jest zbyt twarde. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum 3 tygodnie (najlepiej 4-5) w zimne miejsce - może to być piwnica, komórka lub dolna półka w lodówce. Ciasto przechowujemy w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką. Po leżakowaniu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy. Upieczone ciasto powinno jeszcze poleżeć 2-3 dni - aby zmiękło, potem możemy je przekładać powidłem, kremem lub ulubioną masą. To pierwszy etap pieczenia piernika staropolskiego.
    Po 4-6 tygodniach wyciągamy nasze ciasto z lodówki, dajemy na stolnicę, wałkujemy i kroimy na trzy równe części. Każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (inaczej piernik się przyczepi do blaszki) przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na dwa dni żeby zmiękło.
    Trzeci etap pieczenia piernika staropolskiego to właściwie tylko przekładanie go ulubionym powidłem. Ja daję trzy małe słoiczki powidła jabłkowo – śliwkowego, a górę polewam polewą czekoladową. Piernik jest naprawdę bardzo dobry i wart jest tego by na niego czekać tyle tygodni. Piekłam w dużej blaszce o wymiarach 27x41cm.

    Data dodania:środa, 11 listopada 2015
  • Piernik z masą śmietankową i galaretką

    Ciasto

    2 jajka
    1 szkl cukru
    2 łyżki kakao
    3/4 szkl oleju
    1 szkl mleka
    1/2 średniego słoika ulubionych powideł lub marmolady
    2 szkl mąki
    1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
    1 łyżeczka sody
    3/4 szkl siekanych orzechów włoskich
    3/4 szkl rodzynek

    Ubijamy jajka z cukrem, pod koniec wlewamy na przemian olej i 2/3 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy sodę i wlewamy do ubitej masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Na końcu dodajemy powidło i bakalie (posypujemy je mąką wtedy nie opadną na spód ciasta). Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

     


    Masa śmietankowa

    1 i ½ szkl mleka
    200 g masła lub margaryny
    1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
    2 łyżki cukru

    W połowie szklanki mleka mieszamy budyń i cukier aż się cukier całkiem rozpuści. Pozostałe mleko gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Następnie przelewamy na talerzyk, przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby się nie zrobiła twarda skorupa i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotową masę dzielmy na dwie części.

    Ponadto

    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona
    1 duża paczka podłużnych biszkoptów

    Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 3/4 szklanki wody i zostawiamy do wystudzenia.

    Poncz

    Pół szklanki słodzonej herbaty.


    Polewa czekoladowa

    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła

    Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.

    Wykonanie

    Piernik dzielimy wzdłuż na pół i nasączamy. Na pierwszą połowę dajemy połowę masy śmietankowej, na masie układamy na ukos biszkopty, robiąc między nimi odstępy. W miejsca wolne pomiędzy biszkoptami dajemy na przemian rząd galaretki czerwonej i zielonej. Przykrywamy drugą częścią masy i dajemy drugą cześć piernika. Górę polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

    Data dodania:środa, 04 listopada 2015
  • Ciasto marchewkowe z kremem

    Ciasto

    4 jajka
    1 szkl. cukru zwykłego
    1/2 szkl. cukru brązowego
    1 szkl. oleju
    2 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1/2 szkl. rodzynek
    3/4 szkl. orzechów włoskich siekanych
    3 szkl. startej marchewki

    Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i brązowym na puszystą masę, dodajemy partiami olej. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do pierników. Wszystko razem mieszamy z masą jajeczną. Na końcu wsypujemy rodzynki i orzechy (wcześniej posypujemy je trochę mąką żeby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta). Marchew ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru soku. Ścieramy dwie szklanki marchwi na tarce o grubych oczkach i jedną szklankę na małych. Dodajemy do ciasta - wszystko razem mieszamy, przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni.

     

     


    Krem z serkiem mascarpone

    50 dag serka mascarpone
    330 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i śmietan -fixem. Serek wyjmujemy z pudełka, dodajmy do niego po łyżce ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy na gładką masę.

    Ponadto

    100 g czekolady białej
    1 łyżka masła
    skórka otarta z dwóch cytryn

    Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę).

    Wykonanie

    Ciasto marchewkowe dzielimy na pół. Na jedna połowę nakładamy krem, przykrywamy druga połową. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą skórką cytrynową. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 02 listopoda 2015
  • Ciasto z masą kokosową i powidłem śliwkowym

    Ciasto z amoniakiem

    50 dag mąki
    2 jajka
    10 dag cukru pudru
    10 dag margaryny
    2 płaskie łyżeczki amoniaku
    3 łyżki mleka

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy nożem aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Potem dodajemy całe jajka i amoniak wymieszany z mlekiem. Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i dajemy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 20-25 minut (aż się ciasto zrumieni).


    Masa kokosowa

    1 puszka mleka kokosowego (400ml)
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    2 łyżki cukru
    250 g masła lub margaryny

    Z mleka kokosowego odejmujemy pół szklanki i w niej rozpuszczamy budyń i cukier tak by nie było grudek. Pozostałe mleko koksowe gotujemy, do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu nie zrobi się twardy kożuch na wierzchu) i pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło (margarynę ) na puszystą masę dodając stopniowo ugotowany budyń. Utartą masę dzielimy na dwie części.

    Ponadto

    1 duża paczka ciastek kakaowych (300g ciastka Petit Buerre)
    1 mały słoik kremu czekoladowego
    1 mały słoik powidła śliwkowego
    3 łyżki wiórek kokosowych

    Ciastka smarujemy kremem czekoladowym i zlepiamy.
     


    Polewa czekoladowa

    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    3 łyżki ciemnego kakao

    Gotujemy mleko z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Dodajemy masło i mieszamy żeby się wszystko razem połączyło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao – mieszamy.

    Wykonanie

    Obydwie połowy ciasta smarujemy powidłem śliwkowym. Na pierwszą część ciasta dajemy połowę masy kokosowej, układamy ciastka kakaowe zlepione kremem czekoladowym. Na ciastka dajemy pozostałą masę i przykrywamy ciastem (stroną z powidłem do masy). Górę ciasta polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36cm.

    Data dodania:piątek, 23 października 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook