• Pierniczki orzechowe

    Składniki

    50 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g masła
    15 dag orzechów włoskich mielonych
    20 dag cukru pudru
    2 jajka
    1 torebka przyprawy do piernika (25g)

     

    Ponadto

    kolorowe pisaki spożywcze do ozdabiania

     

     

     

    Wykonanie

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło, cukier, orzechy i przyprawę do piernika. Wszystko siekamy nożem aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Do takiego ciasta wbijamy dwa całe jajka i zagniatamy całość. Gotowe ciasto dajemy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość 4-5 mm, wykrawamy foremkami pierniczki i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 8-10 minut. Zimne dekorujemy. Z podanej ilości składników upiekłam 70 pierniczków.

    Data dodania:poniedziałek, 15 grudnia 2014
  • Muffinki bakaliowe

    Składniki suche

    2 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody

     

    Składniki mokre

    1 jajko
    1 szkl. mleka
    100 g margaryny

    Ponadto 1 szkl ulubionych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, rodzynki i ananas kandyzowany)

     

    Wykonanie

    W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. W drugim naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajko, mleko i roztopioną zimną margarynę. Dodajemy mokre składniki do suchych, wsypujemy też bakalie i delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.

    Data dodania:poniedziałek, 8 grudnia 2014
  • Łabędzi Puch

    1 i ½ szkl mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    1 szkl cukru
    6 jajek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 torebka cukru wanilinowego
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany zaczynamy dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy małymi porcjami do ubitej masy żółtkowej- delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut żeby nie opadł.

    Masa z bułką kajzerką

    3 szkl mleka
    3 bułki kajzerki
    20 dag wiórek kokosowych
    200 g masła
    ¾ szkl cukru

    Całe bułki moczymy w dwóch szklankach mleka przez 15 minut. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż zrobi się jednolita masa. Trzecią szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy cały czas mieszając do czasu kiedy wiórki wchłoną całe mleko (ok. 10-15 minut). Po upływie tego czas łączymy masę koksową z masą z bułek i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Wystudzoną masę ucieramy z masłem.

     

    Ponadto

    1 średni słoik powidła śliwkowego (lub innego, może być też dżem - smak dowolny jaki lubicie najbardziej)

     

    Posypka na placek

    100 g wiórek kokosowych
    2 łyżki mleka

    Podsmażamy wszystko na suchej patelni do czasu kiedy wiórka zmienią kolor na lekko brązowy. Cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Studzimy.

     

    Poncz

    1/3 szkl czystej wódki
    1/3 szkl wody

    Mieszamy składniki.

     

     

    Wykonanie

    Upieczony biszkopt kroimy na pół. Obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy 2/3 masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górę dajemy pozostałą 1/3 część masy i posypujemy usmażonym kokosem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.

    Data dodania:niedziela, 7 grudnia2014
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook