Ciasto ucierane z jagodami

Strona główna » Ciasto ucierane z jagodami

Data dodania:poniedziałek, 20 lipca 2015

Ciasto ucierane

30 dag mąki
5 jajek
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
¼ szkl mleka
¾ litra jagód

  
                                                         


Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się cukier rozpuści. Gdy masa będzie puszysta - nie przerywając ucierania - dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli - potem delikatnie mieszamy ją z ciastem. Jagody wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy ¾ ciasta, wsypujemy większą część jagód, wylewamy resztę ciasta i dajmy resztę jagód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40- 45 minut. Piekłam tortownicy o średnicy 27 cm.

 

                                        

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook