Muffinki ze śliwkami i skórką pomarańczową
Muffinki » Muffinki ze śliwkami i skórką pomarańczową
Składniki suche
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 cukier wanilinowy
Składniki mokre
2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
12-15 sztuk śliwek (najlepiej węgierki)
Wykonanie
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki do wysokości ½ do każdej dajemy śliwkę (bez pestki) i skórkę pomarańczową, uzupełniamy masą do wysokości ¾ . Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffnek.