Muffinki z serem i rodzynkami
Muffinki » Muffinki z serem i rodzynkami
Składniki suche
3,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
Składniki mokre
2 jajka
1,5 szkl. mleka
0/5 szkl. oleju
Ponadto
¾ szkl. rodzynek
25 dag białego sera półtłustego
3 pełne łyżeczki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
Ser rozdrabniamy w garnuszku przy pomocy widelca, dodajemy umyte rodzynki i cukier - wszystko razem mieszamy.
Wykonanie
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki do wysokości ½ do każdej, dajemy ser wymieszany z rodzynkami i przykrywamy ciastem do wysokości ¾ papilotki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 195 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 18 sztuk muffinek.