Muffinki szarlotkowe
Muffinki » Muffinki szarlotkowe
Składniki suche
2 szkl. mąki
¾ szkl cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 cukier wanilinowy
Składniki mokre
2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju
Ponadto
2-3 jabłka
1/2 torebki cukru cynamonowego
ok. 10 dag rodzynek
Wykonanie
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę i razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy całe jajka z mlekiem, olejem, cukrem wanilinowym i cukrem kryształem tak długo aż się cukier rozpuści. Dodajemy mokre składniki do suchych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier cynamonowy (jeśli ktoś nie ma można dodać zwykły cukier wanilinowy i cynamon w ilości jaką lubimy) i sparzone rodzynki – wszystko mieszamy. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ½ do każdej dajemy starte jabłka i napełniamy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.