Muffinki szarlotkowe

Muffinki » Muffinki szarlotkowe

Składniki suche

2 szkl. mąki
¾ szkl cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 cukier wanilinowy

 

Składniki mokre

2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju

 

Ponadto

2-3 jabłka
1/2 torebki cukru cynamonowego
ok. 10 dag rodzynek

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę i razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy całe jajka z mlekiem, olejem, cukrem wanilinowym i cukrem kryształem tak długo aż się cukier rozpuści. Dodajemy mokre składniki do suchych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier cynamonowy (jeśli ktoś nie ma można dodać zwykły cukier wanilinowy i cynamon w ilości jaką lubimy) i sparzone rodzynki – wszystko mieszamy. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ½ do każdej dajemy starte jabłka i napełniamy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook