Muffinki z gruszkami
Muffinki » Muffinki z gruszkami
Składniki suche
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
Składniki mokre
2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju
Ponadto
2- 3 gruszki
½ torebki cukru wanilinowego
Wykonanie
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy mokre składniki do suchych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ½ do każdej dajemy pokrojone w małe kawałki gruszki (wcześniej posypujemy je cukrem wanilinowym) i napełniamy pozostałym ciastem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.