Muffinki bakaliowe

Muffinki » Muffinki bakaliowe

Składniki suche

2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

 

Składniki mokre

1 jajko
1 szkl. mleka
100 g margaryny

Ponadto 1 szkl ulubionych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, rodzynki i ananas kandyzowany)

 

Wykonanie

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. W drugim naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajko, mleko i roztopioną zimną margarynę. Dodajemy mokre składniki do suchych, wsypujemy też bakalie i delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook