Muffinki bakaliowe
Muffinki » Muffinki bakaliowe
Składniki suche
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
Składniki mokre
1 jajko
1 szkl. mleka
100 g margaryny
Ponadto 1 szkl ulubionych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, rodzynki i ananas kandyzowany)
Wykonanie
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. W drugim naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajko, mleko i roztopioną zimną margarynę. Dodajemy mokre składniki do suchych, wsypujemy też bakalie i delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.