Muffinki kokosowe z białą czekoladą i skórką cytrynową
Muffinki » Muffinki kokosowe z białą czekoladą i skórką cytrynową
Składniki suche
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
10 dag wiórek kokosowych
1 zapach cytrynowy 5 ml
Składniki mokre
2 jajka
1,5 szkl. mleka
0/5 szkl. oleju
1 tabliczka białej czekolady
1 cytryna
Wykonanie
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, wiórka kokosowe i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem olejem i zapachem cytrynowym. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy zimne muffinki - dekorujemy skórką startą z cytryny.
Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffnek.