Muffinki kakaowe z dżemem i orzechami laskowymi
Muffinki » Muffinki kakaowe z dżemem i orzechami laskowymi
Składniki suche
2 szkl. mąki
3 łyżeczki kakao
1 szkl. cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
Składniki mokre
2 jajka
1 szkl. mleka
0/5 szkl. oleju
0/5 słoika dżemu wiśniowego
5 dag orzechów laskowych
1 polewa czekoladowa
Wykonanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól, kakao i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły.
Masa która powstanie powinna posiadać grudki.
Napełniamy papilotki do wysokości 1/2 do każdej dajemy łyżeczkę dżemu i kilka orzechów laskowych, uzupełniamy masą do wysokości 3/4.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Zimne mufinki polewamy polewą czekoladową.
Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk mufinek.